Deel drie alweer van mijn zomerserie, waarin ik in de bonen ben. En in de bloemetjes. Wat leidde tot een even heerlijke als mooie salade met drie soorten bonen plus eetbare bloemen uit eigen tuin.
Ik had voor het eerst van mijn leven doperwten gezaaid, en ineens hing er een woud van peulen tussen de kronkelende topjes, bomvol groene knikkers die popelden van enthousiasme om door mij eruit gehaald te worden. Niks geeft meer voldoening dan je eigen boontjes doppen. Helemaal in de zon, met een glaasje erbij, ook al hield ik er uiteindelijk slechts twee handjes van over. Zo jammer dat het versedoperwtenseizoen alweer voorbij is.
Ook voor een recept met verse tuinbonen en kapucijners is het nu te laat. Toen ik begin juni langsging bij Anjet van Linge en Marc de Groot van tuinderij Animaheert stonden die allebei nog in volle glorie: de kapucijners met hun knalpaarse peulen, de tuinbonen in hun fluwelig-groene behuizing. Als je bij tuinbonen na de zevende zijtak de top eraf haalt, leerde ik van Marc, wordt de plant minder interessant voor zwarte luis. Maar vooral: die topjes kun je lekker roerbakken of in de soep doen. ‘Soep met de belofte van tuinbonen’, noemt Anjet dat.
Maar sperziebonen zijn er nu nog wél volop. Al lijkt het alsof we collectief vergeten zijn het een echte zomergroente is. Ze zijn immers het hele jaar verkrijgbaar, ingevlogen uit Afrika. Volgens mij zijn we juist daardoor sperziebonen zo gewoontjes gaan vinden. Maar eet eens een maaltje sperziebonen die die ochtend vers geplukt zijn van de plant en je valt van je stoel van opperste verrukking. Ook wil ik graag meteen een pleidooi houden voor gele sperziebonen. Hier een zeldzaamheid, in Frankrijk doodnormaal (‘haricots beurre’). Vraag ernaar bij de betere groenteboer, of kweek ze in uw eigen moestuin, dat doe ik intussen zelf ook.
Ik maakte een feestelijke salade met twee kleuren sperziebonen, waar ter verhoging van de bonenpret ook snijbonen bij mochten. Vroeger moesten die altijd door zo’n molentje, dan zat je vervolgens opgescheept met van die draderige taaie sliertjes, brr. Je kunt ze beter in stukjes snijden, dan zijn ze veel lekkerder. En om het helemaal zomers te maken garneerde ik de boel met eetbare bloemen. Oost-Indische kers, rozen, lavendel, viooltjes, korenbloemen, borage, afrikaantjes, goudsbloem of begonia: allemaal fleurig, allemaal smakelijk, mits onbespoten, uiteraard.
RECEPT Bonensalade met ansjovis, ei en bloemen
Nodig voor 4 personen:
900 g mix van gele/groene sperziebonen en snijbonen (of peultjes)
4 eieren
1 klein blikje ansjovisfilets in olijfolie
1 knoflookteen
sap van ½ citroen
paar takjes peterselie
± 3 eetl olijfolie
peper uit de molen
Garnering: wat eetbare bloemen
Snij de sperziebonen doormidden, de snijbonen in schuine stukjes van 3 cm, peultjes mogen heel blijven. Blancheer in kokend water met zout, liefst apart, want dikke sperziebonen hebben meer tijd nodig dan dunne, en peultjes hebben maar een minuut nodig. Haal ze steeds met een schuimspaan uit de pan, doe in ijswater voor behoud van een mooie kleur en laat goed uitlekken. Kook de eieren hard, pel en snij in parten.
Ansjovissaus: Pureer de ansjovis inclusief de olie uit het blikje samen met knoflook, citroensap, peterselie en peper met de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg een scheut extra olijfolie toe voor een mooi glad geheel.
Meng de groente met de saus. Garneer met eieren en eetbare bloemen.
TIPS:
* Geen bloemen? Garneer met peterselie, bieslook of basilicum. Een geroosterd nootje is ook lekker.
* Die ansjovissaus is trouwens ook lekker bij van alles en nog wat.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) in het kader van mijn zomerse receptenserie. Zie ook deel 1 (spinazielasagne met courgette) en deel 2 (koude bietensoep met dille). Volgende week gaan we verder met deel 4: artisjokken met kerrievinaigrette.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.