Je zal maar fabrikant zijn van oerdegelijke pannen. Dan heb je een levensgroot probleem. Neem nou die zwart-blauwe klassieker van BK. Wie kent ‘m niet? Of beter gezegd: wie heeft ‘m niet? Een prima stoofpan die een heel mensenleven meegaat. Zie daar het probleem: want met zo’n pan in huis heb je toch geen nieuwe nodig?
Geen oven
De firma BK gooit het over een andere boeg. Die gaan nu voor mooi. Hun nieuwe creatie heet de Royal Dutch Oven, een even sterk als fraai staaltje Dutch design. Geen oven, maar een pan. Een ‘Dutch oven’ is nu eenmaal de internationale term voor een gietijzeren stoofpan. Het is niet anders. Een pan die eigenlijk speciaal is ontworpen voor de Chinese markt, maar bij nader inzien vinden ze ‘m zo mooi, dat hij ook in eigen land uitkomt.
Yunbao
De gietijzeren pan heeft een keramieken deksel met handbeschilderde Delfts blauwe pauw erop van De Koninklijke Porceleyne Fles, een soort zusteronderneming van BK. Doet de vorm van de pan met z’n twee oortjes ons wellicht denken aan een mandje, Chinezen herkennen er meteen de ‘yunbao’ in, hun goudkleurige geluksmunt. Ook de pauw op het deksel staat voor geluk, en schoonheid bovendien. En dan staat onderop de pan ook nog eens een Chinese spreuk: ‘Overal ter wereld houden mensen van lekker eten en drinken; laten we hier samen van genieten.’ Het kan niet anders, de Chinezen zullen massaal plat gaan. Al was het maar omdat hij niet in China gemaakt wordt (aldaar een teken van minderwaardigheid), maar in onze eigen Achterhoek.
Dressoir
Het is, ik kan niet anders zeggen, een beeldschoon ding. Loodzwaar, dat wel, je hebt beide handvaten echt nodig. Naar verluidt zorgt het gietijzer voor optimale geleiding en behoud van warmte en zorgt het druppelpatroon aan de onderkant van de deksel ervoor dat je stoofschotel niet uitdroogt. En dan kan de hele bups ook nog eens in de oven én in de afwasmachine. Maar waar laat je zo’n pan? Die ga je natuurlijk niet lukraak stapelen tussen je andere pannen in de keukenkast. Het idee! Ik weet eigenlijk niet eens of ik hem wel zou durven gebruiken, als ik er een zou hebben, wat niet het geval is, want hij kost 249 euro. Zo’n peperdure pan ga je toch niet vies maken? Wat als er krassen op komen, of als je dat deksel uit je handen in duizend stukjes laat vallen? Als pronkstuk op het dressoir dan maar?
Ik heb al een pan
Maar de grootste belemmering is natuurlijk dat ik al een pan heb. Eentje waar ik nog altijd erg tevreden mee ben en die ik vaak gebruik. Voor stoofschotels, al dan niet op een petroleumstelletje, bolognesesaus, talloze weeshuisporties en wat dies meer zij. Ik ben zogezegd al onder de pannen.
Dus alle hoop is gevestigd op de Chinezen. Maar mochten er desondanks landgenoten geïnteresseerd zijn, dan is de pan vanaf september verkrijgbaar bij de betere kookwinkel. En wie haast heeft, kan nu al terecht bij De Porceleyne Fles zelf.