• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 mei 2020

Focaccia zonder kneden

Het is een rage op social media: tuintjesfocaccia. Complete groentekunstwerken meegebakken met dat lekkere Italiaanse brood. Beeldschoon, maar een hoop werk. Nee, dan mijn doodsimpele focaccia zonder kneden, uit een pan. Voor wie het lekker én makkelijk wil. Dan hou je die #foccaciaart gewoon om je aan te vergapen.

Pre-corona
Verlang je ook zo naar Italiaanse toestanden? Maar dan echte? De boel de boel, dolce farniente, lange lunches in de boomgaard, de lucht blu, dipinto di blu, schalen vol lekkernijen, luidruchtig geschater, wijn in mandflessen, alles overgoten met gefilterd zonlicht en plensen olijfolie. Zoals in de film en in de reclame, maar vooral: in het pre-coronatijdperk.

Facetimeborrel
Eerlijk gezegd ben ik zo langzamerhand wel uitgekeken op die coronacrisis. Wat ooit doodgewoon was, met dierbaren om de tafel en uitgebreid bijpraten met lekkere hapjes en drankjes, lijkt nu iets uit de prehistorie. Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst een dineetje gaf. We borrelen wat af via FaceTime, heffen manmoedig het glas en een bord met toastjes, maar na de aanvankelijke euforie is daar intussen helaas de lol ook wel een beetje vanaf.
Natuurlijk mogen we niet klagen, en dat hoor je mij ook vooral niet doen hoor. Het is zoals het is, en laten we niet vergeten dat dit luxeproblemen zijn in vergelijking met de mensen die het echt zwaar hebben.

Borrelrecept
Dat neemt niet weg dat het me toch een goed idee lijkt om de uitgebluste thuiszitters onder ons wat op te vrolijken. Met een ideaal borrelrecept, namelijk een Italiaanse variant op mijn supermakkelijke brood zonder kneden van een tijdje terug. Weet je nog? Vast wel, want ik heb nog nooit zoveel blije mailtjes en foto’s gekregen als toen. Het leek wel of iedereen daarna aan het broodbakken sloeg. Was het toeval dat prompt in het hele land de bloem uitverkocht raakte? 😉

In een handomdraai
Hopelijk is de bloem intussen eindelijk weer aangevuld, of heb je nog een pak liggen, want deze focaccia is in een handomdraai gemaakt. Het is een kwestie van ’s avonds voor het slapen gaan de boel door elkaar roeren en dan bak je de volgende middag dit brood. Wordt het toch nog la vita è bella, of op z’n minst una giornata particolare.

Zelf maken?
Recept Focaccia zonder kneden uit de pan

Nodig voor 1 brood:
425 g tarwebloem
½ theel gedroogde gist (1/5 deel uit zo’n zakje van 7 g)
1 theel fijn zout (6 g)
1 theel fleur de sel of Maldon zeezout
400 ml warm water
25 ml olijfolie
2 takken verse rozemarijn

Doe bloem, gist en fijn zout in een grote kom. Hak de rozemarijn fijn en doe bijna alles erbij. Roer goed door elkaar. Meng water en olijfolie, giet erbij en roer alles kort met een pollepel door elkaar. Dek af met plasticfolie en laat 12 tot 15 uur staan, gewoon op een hoekje van het aanrecht. Als het flink gerezen is en er bubbelig uitziet, is het goed. Verwarm tijdig de oven voor tot 250 °C, met daarin de grootste (wijdste) braadpan die je hebt. Haal de loeihete pan (met ovenwanten!) uit de oven, kieper met behulp van een spatel in één keer het nat-kleverige deeg erin. Bestrooi snel met de achtergehouden rozemarijn en fleur de sel, dan snel het deksel er weer op en terug in de oven ermee. Bak een half uur, verwijder dan het deksel en bak nog eens 15 minuten. Zet de oventemperatuur wat lager als het te bruin wordt. Laat het brood een half uur uitdampen op een rooster en serveer met wat van je allerlekkerste olijfolie om in te dippen. Ook lekker voor de lunch, of bij een kom soep.

TIPS:

• Dit supersimpele brood zonder kneden maak je in een metalen of gietijzeren braadpan die in de oven kan, dus zonder plastic of houten handgrepen. Voor focaccia hoeft het geen mooie bol te worden, integendeel zelfs, dus neem de grootste (wijdste) pan die je hebt. In een grote ovenschaal kan het ook, mits met deksel, maar metaal geleidt de hitte het allerbeste en geeft de knapperigste korst.
• Invetten van de pan hoeft niet, tenzij hij heel droog is. Maar dan hooguit met een drupje olie, en goed uitwrijven met een keukenpapiertje. Meer niet, dan gaat de pan walmen! Of leg een uitgeknipt rondje bakpapier onderin de pan, dat werkt ook heel goed anti-plak.
• Voor uitgebreide baktips, zie vooral ook het oorspronkelijke recept.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Chocoladetaart met paaseitjes

10x lekker Småland

Solo gnocchi

Vorig bericht: « Beyond Burger
Volgend bericht: Corona-kookboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN