Raar hoe het soms gaat in kookboekenrecensieland. Eerst kreeg ik Eet Meer opgestuurd, over koken met puur gezonde ingrediënten, en nu het tegenovergestelde: een boekje dat niet gaat over zelf koken, maar over producten uit de supermarkt. Met allebei feitelijk hetzelfde einddoel: eeuwig slank en gelukkig. Het lijkt vanwege de titel Eibertje Kiest aanvankelijk ook nog even op een kinderboek, maar de auteur heet nu eenmaal zo, Eibertje van Halteren.
500
Dit boek “helpt je wekelijks duizenden calorieën besparen door slim te kiezen”. Maar liefst 500 supermarktproducten zijn op de foto gezet en met elkaar vergeleken. Steeds met op links een rode pagina met ‘deze niet’ en op rechts een groene pagina met ‘deze wel’. Overal heeft de auteur de calorieën en hoeveelheden suiker en zout van uitgerekend, uiteraard in keurig netjes dezelfde porties. En als je nu maar kiest voor de groene pagina in plaats van de rode, dan vliegen de kilo’s eraf, is het idee.
Moedeloos
Het is een heel vrolijk vormgegeven boekje, maar eerlijk gezegd vond ik het om moedeloos van te worden. Pagina na pagina aan dingen die ik zelden of nooit in huis heb. Of in huis zou willen hebben. Energiedrankjes, knakworsten, pindakaas, diepvriespizza’s, sauspotjes, zuiveldranken, frisdranken, meeneempakjes, meeneemkoekjes, drop, snoep, candybars. Dat er van alles kennelijk zo veel varianten bestaan is een krankzinnige gewaarwording.
Shocking
Fascinerend is het wel. En vaak ook intrigerend. Waarom zit er in de Heinz bio tomatenketchup minder zout, maar meer suiker en calorieën dan in de gewone Heinz? Daar kunnen die biologische tomaten toch niks aan doen? Je kunt beter Bolletje zoute pepsels eten (120 kcal) dan Duyvis borrelnootjes (184 kcal). En mijn geliefde Bounty (278 kcal) moet het zwaar ontgelden: “Shocking! Meer dan 12 gram verzadigd vet!”
Etiket lezen
Het boek staat overigens tussen de potjes door vol met zeer lezenswaardige info. Over e-nummers, keurmerklogo’s, zoetstoffen, portiecontrole en zelfs een cursus ‘hoe lees ik een etiket’. Bijvoorbeeld dat chipsfabrikanten op de zak altijd de voedingswaarde vermelden van een handje chips. Alsof er ooit een chipszakkopende consument zich beperkt tot een handje…
Smaak
Het enige waar dit boekje met geen woord over rept is smaak. Lekker is geen criterium, alleen calorieën. “Eibertje houdt niet van diëten, maar wel van lekker en gezond eten” staat op de achterflap, maar haar aanbevolen ontbijt is met magere yoghurt, light sinaasappelsap en slankie 20+ kaas. Tja. En foei, ook in dit boek worden boter, margarine en halvarine op één hoop gegooid onder de gemeenschappelijke noemer ‘boter’. Waar de meeste diëtistes inmiddels weer gewoon echte boter adviseren, raadt Eibertje stoïcijns ultra light halvarine aan van Twenty four. Want met de minste calorieën.
Vers
Mijn advies zou zijn: als je wilt afvallen, staar je dan niet blind op de fabrieksproducten op de groene pagina’s in dit boek, maar ga gewoon eens zelf koken met verse ingrediënten. Neem eens een appel mee in plaats van een meeneemkoekje. Een flesje water in plaats van een meeneemdrinkpakje. Moet je eens opletten wat dát scheelt aan suiker, zout, e-nummers en uiteindelijk ook kilo’s.
Mening
Tot slot nog een curieuze waarschuwing achterin: “De informatie in dit boek is niet bedoeld als specifiek koop- of gezondheidsadvies maar moet worden opgevat als een mening van de uitgever.” (De uitgever! Niet eens de auteur zelf?) Dus als u na het eten van al die groene aanbevolen diepvriespizza’s nog steeds niet slank en gelukkig bent, dan is het helaas pindakaas. Had u dit boekje maar niet letterlijk moeten opvolgen.
Eibertje van Halteren, Eibertje kiest… & helpt je wekelijks duizenden calorieën besparen door slim te kiezen, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048822287, € 15.