“Zou je een alternatief kunnen bedenken voor de Kofta van Knorr Wereldgerechten?” mailde een lezeres. “Die vinden wij zo ontzettend lekker en zou ik graag zelf maken, maar het wordt zonder de juiste kruiden vast niet lekker.
Uit een pakje: Knorr Wereldgerecht Griekse Kofta
Rijstmix: Rijst 99%, rode paprika, zeewier.
Sausmix: Tomaat 26%, maïszetmeel, zout, aroma (bevat tarwe, gerst), suiker, ui, komijn, tijm, laurierblad, oregano, gistextract, zwarte peper, olijfolie, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, kaneel, maltodextrine, citroensap.
Kruidenmix: Paneermeel (tarwebloem, gist, zout), ui, zout, aroma, gistextract, knoflook, komijn, palmvet, kaliumchloride, olijfolie.
Zelf toevoegen: 350 g gehakt, 400 g (blik)tomaten, 1 courgette, 1 eetl olijfolie, 200 ml water, margarine.
Zou je wel ingrediënten willen gebruiken die ook buiten Amsterdam (‘in de provincie’, zoals Amsterdammers zo minachtend kunnen zeggen) te krijgen zijn? In mijn woonplaats zijn helaas geen Turkse of Marokkaanse winkels.”
Oeps. Ik woon in de hoofdstad en hoewel ik me bij mijn weten niet bewust aan dergelijk dedain schuldig maak, is het wel een feit dat Amsterdamse lekkerbekken, of eigenlijk randstedelingen in het algemeen, nu eenmaal schromelijk verwend zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld binnen loopafstand naast drie reguliere supermarkten ook verschillende detailhandels, natuurwinkels, delicatessenzaken, Turkse groentesupers en een geweldige Marokkaanse specerijenwinkel. Oh, en drie dagmarkten. Een groot goed, je gunt het werkelijk iedereen. Maar ja. Daarom doe ik mijn best om recepten zo universeel mogelijk te houden, met ingrediënten die bij de gemiddelde grootgrutter te krijgen zijn, al kan dat per vestiging natuurlijk verschillen.
En dan meteen door naar het volgende misverstand. Kofta is helemaal geen Grieks woord. Het wordt weliswaar op allerlei plaatsen, van het Midden-Oosten tot India, gebruikt voor balletjes, en het lijkt ook sprekend op het Turkse ‘köfte’, maar in het Grieks heten ballen ‘keftedes’. Laat het maar aan Hollandse pakjesmakers over om de verwarring nog completer te maken door de boel om te toveren in een soort polderwokgerecht. Maar ik ben in een tolerante bui dus ach, waarom ook niet? Ik maakte on-Griekse balletjes in tomatensaus. En daarna ook een Turkse variant, die eerlijk gezegd nóg lekkerder was…
Zelf maken?
Helaas pindakaas, zowel de Griekse als de Türkse köfte staan niet meer online omdat beide recepten intussen zijn opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.