• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

27 november 2014

Gefrituurde uiringen

Ik had geen versgehengelde vis of bestorven ree paraat, dus op zoek naar een gerecht uit het gisteren besproken boek Het Wilde Eten kwam ik uit bij de eenvoudige ui. Die had ik natuurlijk wél in huis. Uiringen in bierbeslag, heet dit recept, en toevallig had ik ook nog een flesje Chimay Trappist, dus dat kwam goed uit. De hoeveelheden van het recept leken me nogal veel, meer geschikt voor als je de hele visclub of jagersgilde uitnodigt, dus ik heb alles wat gedownsized. Officieel is het recept met half bier, half bruiswater, maar het leek mij handiger om meteen maar dat hele flesje bier (min een slok voor de hulpkok) erin te kieperen, anders zit je weer met zo’n half flesje. En het resultaat was heerlijk. Het recept geeft daarentegen weer geen hoeveelheid uien aan, maar met één grote ui kreeg ik al een enorme berg, genoeg borrelhap voor 4 beschaafde (of 2 hongerige) mensen.gefrituurde uiringen

Nodig:
125 g bloem
25 g maïsmeel (van dat gele polentameel)
300 ml (ijskoud) amberbier als Palm of De Koninck of dus Trappist (of als je het eigenlijke recept aan wilt houden: half bier/half bruiswater)
1 hele grote ui (of 2 minder grote)
zonnebloemolie om te frituren
bloem voor het bestuiven
zeezout

Zeef bloem boven een grote kom en doe het maïsmeel erbij. Klop met een garde het bier erdoor tot de klontjes eruit staan. Laat het beslag 20 minuten staan op het aanrecht. Snij intussen de ui in dunne ringen. Blancheer ze 1 minuut in kokend water en laat uitlekken op keukenpapier. Bestuif ze met bloem, schud de overtollige bloem eraf. Haal ze vervolgens met een vork door het beslag en verzamel in een diep bord. (Waarschijnlijk heb je net als ik nog heel veel beslag over. In de koelkast bewaren en morgen nog een keer iets bakken. Kan ook met, pak ‘m beet, bloemkoolroosjes.)gefrituurde uiringen
Verhit de olie in een diepe pan tot 190 °C. Ik heb zelf geen frituurpan, maar gebruik een (vrij flinke) steelpan. Dan kan er niet te veel tegelijk in, dus je bent wel even bezig met die porties. Maar dan heb je ook wat. Laat de ringen één voor één in de pan zakken (anders klonteren ze meteen allemaal aan elkaar) en frituur in porties in 2-3 minuten goudbruin en knapperig. Met een vork af en toe omwippen, dan kleuren ze egaler. Haal met een schuimspaan uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout. En dan nu een hele goede tip van auteur Jacques Hermus: “Controleer of de temperatuur weer 190 °C is voordat je de volgende portie inde pan doet, zodat ook die uiringen knapperig zijn. Bij een te lage temperatuur worden ze vooral vettig.” Mijn tip: zo’n digitale kernthermometer die je in het vlees steekt kun je ook prima in de pan hangen. Wel eruit halen als je gaat bakken, anders zit hij in de weg.

Van Jacques mag er dan een biertje bij en het is ook “heerlijk met een romige uien-bieslookdip”. Waarvan hij het recept lekker voor zichzelf houdt, want het staat niet in het boek. Maakt niet uit, ook zonder dip happen ze heerlijk weg. Ook bij een glaasje witte wijn.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Het Wilde Eten, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Raapstelensalade met grapefruit

Basistechnieken les 4: Bechamel

Kip met citroen en olijven

Vorig bericht: « Kookboek Het wilde eten
Volgend bericht: Chai speculatte »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN