Vroeger was ik bang voor groot vlees. Nu al lang niet meer. En dat komt allemaal door de digitale kernthermometer. Hallelujah! Je prikt een metalen pin in het vlees, die zit vast aan een speciaal ijzeren draadje (dun genoeg zodat de ovendeur gewoon dicht kan) en die prik je weer in een klein digitaal afleesschermpje dat buiten de oven blijft. Voer in welke kerntemperatuur je wilt, en zodra die bereikt is, gaat je nieuwe vriend keurig piepen en kan het vlees uit de oven en even rusten in alufolie. Een kind kan de was doen.
Aanvankelijk had ik er eentje van IKEA, pardon, ik had er uiteindelijk drie van IKEA. Elke keer gingen ze na luttele tijd kapot, ondanks de naam FANTAST. Daarom adviseer ik om er een te kopen bij een fatsoenlijke kookwinkel. Dan ben je iets meer kwijt, maar heb je er tenminste blijvend wat aan.
Zoals deze die ik nu heb, van CDN. Voor nog geen 20 euro. Bijkomend voordeel: hij gaat ook tot hele hoge temperaturen, dus ik gebruik hem nu ook om suikerstroop te maken van 115°C, voor macarons.
Tabelletje:
44° : rosbief
54° : kalf en lam
63° : varken (60° voor mager – 65° voor vet vlees)
73° : kip
Tip: steek de pin wel goed in het hart van het vlees. En pas op bij goedgevulde rollades: de vulling kan een heel ander effect geven dan het vlees zelf, dus prik voor de zekerheid ook nog ergens anders.