Tegen alle verwachtingen in aten we het afgelopen jaar ietsje meer vlees dan daarvoor. En dat is raar. Want het besef is intussen toch heus algemeen doorgedrongen dat minder vlees eten nodig is, al was het maar om de planeet te redden, en anders wel voor het dierenwelzijn of ons aller gezondheid. Vegetariërs en veganisten roeren zich luidruchtig, het regent vleesloze kookboeken, weken en dagen, en zelfs de hardnekkigste carnivoor is intussen flexitariër geworden. Die ontwikkeling zie je ook in de supermarkt, waar het assortiment vleesvervangers van het verdomhoekje zo langzamerhand is uitgegroeid tot een serieuze categorie.
Hamvraag: zijn die vleesvervangers nou eigenlijk lekker?
Het programma Kassa organiseerde een test met vegetarische burgers, waar ook ik aan deelnam, ingeklemd tussen twee koks. Afgelopen zaterdag te zien in de uitzending. Helaas ging het niet om bietenburgers, pompoenburgers, linzenburgers of spinazieschnitzels, maar om doodgewone ‘kale’ vegetarische burgers op basis van (vooral) soja. Die eet je normaal gesproken tussen een broodje met ketchup, mayo, augurken en sla, zodat die burger zelf natuurlijk niet al te veel opvalt, maar wij moesten kaal proeven. Uiteraard blind, zonder te weten om welke burgers het ging. Ook ingrediënten en prijs waren ons niet bekend.
Spoiler alert: het viel nog niet mee…
Hier kun je het filmpje van de test terugzien.
En hier kun je de volledige testuitslag lezen van de 7 burgers inclusief de winnaar.