Ik word vaak gevraagd naar mijn favoriete kookboek, maar dat vind ik lastig. Al was het maar omdat er zovéél zijn. En omdat ik me niet teveel wil laten beïnvloeden (lees: onbewust gaan kopiëren) door andermans recepten. Daarnaast ontbreekt vaak domweg de tijd: ik heb mijn kookmomenten hard nodig om mijn eigen recepten uit te testen, dan kan ik er geen andere boeken bij hebben.
Het is bovendien net zoiets als vragen naar je favoriete restaurant. Dat hangt maar helemaal af van je bui en het moment en het jaargetijde. Maar in z’n algemeenheid kan ik wel zeggen dat ik het liefst eet bij restaurants die dingen serveren die ik zelf niet zo snel zou maken. Want anders deed ik het immers zelf wel.
En zo is het eigenlijk ook met andermans kookboeken, bedacht ik mij. Het leukste vind ik boeken waar ik zelf niet op zou komen. Neem nou het boek Linzen van mijn kookcollegavriendin Joke Boon. Een heel kookboek over linzen, hoe kom je erop? Maar als iemand het kan, is zij het. Zie ook haar onvolprezen bonenkookboek (intussen gelukkig weer leverbaar!). Een heel boek over linzen, hemeltjelief, hoe doe je dat? Bij linzen denk ik aan linzensoep en linzencurry, en euh, dan heb je het wel zo’n beetje gehad, toch? Nee, dan moet je net Joke hebben. Die heeft in haar boek wel tien linzensoepen, allemaal enorm verschillend. En ze frituurt linzen, gooit ze in de oven, roostert ze in de koekenpan, maakt er gehakt van, bakt er taart en pudding mee. Ze verzon zelfs linzengranola en linzenwafels voor bij het ontbijt. Dat soort inventiviteit, daar heb ik bewondering voor.
Hop, aan de linzen dus! Het eerste gerecht dat ik maakte uit het boek waren gevulde aubergines uit de oven met linzen-notengehakt, want dat leek me nou echt heerlijk herfstig comfortfood, en nog vegetarisch ook. Alleen had ik geen bruine linzen, alleen Puy-linzen, maar dat mag vast wel van Joke. Erger was dat de supermarkt geen gedroogde munt verkocht, dus ik deed het met fijngehakte verse munt. Wat natuurlijk een heel ander effect geeft, maar het bleek toch ook zo heel erg lekker. En nu niet denken: een hele aubergine per persoon, is dat niet heel veel? Nee joh, het lepelt zo heerlijk weg.
RECEPT Aubergine met pittig gehakt van linzen en pecannoten met citroenyoghurt (vegetarisch)
Nodig:
50 g pecannoten
100 g bruine linzen (ik nam Puy-linzen)
1 laurierblaadje
4 middelgrote aubergines
1 ui
1 knoflookteen
1 tl gemalen komijn
½ tl chilivlokken
1 tl gedroogde munt (of wat fijngehakte verse)
1 tl zout
2 eetl tomatenpuree
olijfolie
Citroenyoghurt:
100 g Griekse/Turkse yoghurt
1 ½ eetl citroensap
½ tl gedroogde munt (of wat fijngehakte verse)
zout & peper uit de molen
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Week de pecannoten 20 minuten in een kom koud water. Kook de gewassen linzen met het laurierblaadje in 20 minuten gaar in ruim water. Giet af, maar vang wel het bruine kookvocht op. Verwijder het laurierblaadje.
Aubergines: Snij de aubergines in de lengte doormidden, verwijder het groene kroontje. Snij het snijvlak kruislings diep in, zodat een ruitpatroon ontstaat, maar zorg dat de schil heel blijft. Wrijf aan alle kanten royaal in met olijfolie en leg ze met de snijkanten naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster in het midden van de oven 25-35 minuten tot het vruchtvlees goudbruin is aan de snijkant en helemaal zacht van binnen. Dat kan in tijd nogal verschillen, afhankelijk van het formaat van de aubergine.
Linzengehakt: Maak dat terwijl de aubergine in de oven staat. Snipper de ui en knoflook. Verhit 2 eetl olie in een ruime koekenpan en fruit ui en knof 5 minuten. Giet de pecannoten af en hak tot grove kruimels. Doe in de pan, plus komijn, chilivlokken, munt, zout, peper, tomatenpuree en een kopje linzenkookvocht om de boel lekker smeuïg te maken. Roer door en laat 2 minuten pruttelen. Doe de linzen erbij en warm goed door. Proef op zout en peper (en chilivlokken) en voeg als nodig nog wat linzenkookvocht toe. Houd warm op een plaatje en onder een deksel mocht de aubergine nog niet klaar zijn.
Citroenyoghurt: Simpel, meng alles door elkaar in een kommetje.
Serveren: Haal de aubergines uit de oven, leg met de snijkant naar boven op een grote schaal of op borden. Verdeel het linzen-notenmengsel erover en serveer met de yoghurt.
Mijn tip: bestrooi met nog wat dunne reepjes verse munt.
En serveer met een lepel erbij, want de schil van de aubergine is nu een soort taai kommetje geworden, die eet je niet op, maar je kunt het gare vruchtvlees er nu wel heel makkelijk uitlepelen.
Wij aten het als hoofdgerecht met een salade erbij. Heel Erg Heerlijk.
Dit recept komt zoals gezegd uit het kookboek Linzen van Joke Boon, ISBN 9789046824832, uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 22,99.