Tja, dan heet je met je achternaam Boon en wat doe je dan? Dan schrijf je een bonenboek. En dan ook maar meteen het Bonenboek der Bonenboeken. Het begon bij Joke Boon met een simpele opmerking toen ze iemand hoorde zeggen ‘Dat zou ik nu wel elke dag lusten.’ Van de weeromstuit ging ze zich afvragen: wat zou ik nu elke dag lusten? En dat een jaar lang? Ik vraag me dat zelf intussen uiteraard ook af, en ben er nog niet uit, ik hou je op de hoogte, maar Joke kreeg een Eureka-moment: bonen. Of, breder gezegd: peulvruchten.
En omdat Joke dingen niet half doet, ging ze vervolgens een jaar lang elke dag (elke dag!) iets bedenken met peulvruchten. Lang verhaal kort: dat leidde tot het boek Bonen! En ik vind het een wereldboek. Het boek is ingedeeld in twaalf maanden en zit bomvol (boonvol) recepten. Wie bij bonen vooral denkt aan chili en cassoulet en dan eigenlijk wel een beetje klaar is, die kan hier zijn hart ophalen.
Pasteitjes, salades, bonenspreads, soepjes, curry’s, stamppotten, balletjes, puree, chutney, stoofpotjes, pannenkoekjes, roerbakschotels, paté, falafel, fritters, sushi, loempiaatjes, quiche, kroketten, burgers, blini’s en zelfs brood. Eervolle vermelding wegens beeldschoon: de Laagjestaart van spinazieflensjes met zoete aardappel en harissahummus, of de gevulde peultjes. Heus, je zit je leven lang niet meer zonder boneninspiratie. Sterker nog, je krijgt er al bladerend volop bonenlust van.
Zoet is er trouwens ook: pudding, cake (linzen-ananascake met maanzaad!), memorabele appelmuffins, smoothies, mousse (after eight mousse!), koekjes. Plus niet te vergeten haar intussen in Amsterdam en verre omstreken beroemde zoete chocoladetruffels van linzen. Het enige wat ik gek genoeg miste waren gevulde koeken of banketstaaf of speculaas, die immers om de haverklap gevuld worden met nep-spijs op basis van bonen in plaats van amandelen. Wat ik in het kader van dit boek graag door de vingers had gezien 😉
Wist je trouwens dat pinda’s ook peulvruchten zijn en geen noten? Want het boek zit ook vol met nuttige weetjes, van soorten bonen (18.000!) tot bezoek aan de boer of zelf kweken en alles daartussen. Zelfs uitgebreide uitleg over nut en noodzaak van enkele in het boek veelvoorkomende smaakmakers, van garam masala tot nam pla, van pul biber tot nori-vellen. Joke is verliefd geworden op de niet zo bekende grauwe erwt en doet uitgebreid verslag van haar bezoek aan de telers ervan. Bij de perspresentatie van het boek kreeg ik twee zakjes mee en verdorie, ook ik ben nu verslingerd.

Het blije stoofpotje met grauwe erwten, wortel en knolselderij dat ik maakte geïnspireerd op het bonenboek.
Valt er nog iets te zeuren? Tuurlijk. De vormgeefster van het boek heeft bedacht dat het heel elegant is om te pas en te onpas lichtgrijze pagina’s toe te voegen met daarop witte letters, tot het register aan toe, en dat ook nog eens met extra kleine lettertjes. Dat leest voor geen meter, helemaal niet in de donkerste dagen van het jaar. Het zou verboden moeten worden. Maar verder, heus waar, is dit een prachtboek vol heerlijke ideeën dat ik van harte kan aanbevelen.
Oh ja, had ik al gezegd dat bonen gezond en duurzaam en beregoedkoop zijn en tevens perfecte vleesvervanger (hoewel een worstje er ook vaak heel erg lekker bij is) en dat 2016 het Jaar van de Peulvrucht is? Bij deze.
Morgen het recept van de memorabele appelmuffins (met bonen).
Nog iets leuks! De uitgeverij stuurde me per ongeluk nog een boek toe. Ik zeg niks, die ga ik later vanmiddag lekker verloten via Facebook. (Actie intussen gesloten.)
Joke Boon, Bonen!, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048829606, € 29,99