Had u het grote nieuws al meegekregen? Er was al appelcakemix, omgekeerdeappeltaartmix, appelkruimeltaartmix, extradeegappeltaartmix, kleineappeltaartjesmix en niet te vergeten enige-echteappeltaartmix, maar nu heeft Koopmans ook romigeappeltaartmix toegevoegd aan het assortiment. Inclusief ‘banketbakkersroom’. Althans, een poeder van suiker, gedroogde glucosestroop, dextrose, zetmeel, geleermiddel, vanille-aroma en gele kleurstof, aan te lengen met water.
Terwijl elke banketbakker weet dat je alleen maar eidooiers, melk, vanille en maizena nodig hebt. Alhoewel. Zelfs op de banketbakkersopleiding leren ze tegenwoordig alleen nog maar hoe je een plens water door wat poeder mixt en klaar is Kees. Nee, dan liever Cees-met-een-C. Zowel de beste als aardigste banketbakker van ons land, Cees Holtkamp. Al een tijd met pensioen, maar hij zet zijn vakmanschap blijmoedig voort via geweldige bakvideo’s voor de thuiskok, samen met zijn kleindochter Stella. Die in de loop der jaren intussen is uitgegroeid van verlegen onderdeurtje tot volwassen vrouw.
Dom, zegt Cees, dat banketbakkers zich niet willen onderscheiden maar hetzelfde proberen te doen als de supermarkt met z’n goedkope broodjes gele room en pakjes poedermix. Slechts een klein clubje échte patissiers houdt het ambacht nog in ere, gelukkig. Maar ja, wie weet kwaliteit nog te waarderen in dit land? In een tv-uitzending van De Keuringsdienst van Waarde bestempelde een smaakpanel van consumenten knalgele room uit een fabriekspakje als favoriet. De versgemaakte échte banketbakkersroom eindigde roemloos op de laagste plek.
Je zou er moedeloos of chagrijnig van kunnen worden, maar laten we vooral niet gaan zitten sippen. Van bakken klaart een mens vanzelf weer op. Romige appeltaart dus, uiteraard met zelfgemaakte crème pâtissière, volgens de klassieke methode van Cees Holtkamp. Vanillestokjes zijn tegenwoordig helaas nogal prijzig. Als u slim was geweest, had u de afgelopen jaren net als ik alle gebruikte stokjes in een flesje wodka of pot suiker geparkeerd, dan had u nu ook een scheutje of schep daarvan kunnen gebruiken. En desnoods neemt u een zakje vanillesuiker. Het resultaat is dan nog altijd lekkerder dan met neppoederroom uit een pakje.
RECEPT Romige appeltaart
Nodig voor 1 taart (8 personen):
Deeg:
225 g amandelmeel
150 g boter (kamertemperatuur)
125 g donkerbruine basterdsuiker
2 tl bakpoeder
snufje zout
Banketbakkersroom:
500 ml volle melk
½ vanillestokje
2 grote eidooiers
40 g suiker
45 g maizena
snufje zout
Garnering:
4 appels
1 theel kaneel
1 theel gestampte kardemom
25 g boter
3 eetl geleisuiker
Deeg: Mix boter en suiker glad. Voeg amandelmeel, bakpoeder, zout en 1-2 eetl koud water toe, kneed tot een bal. Duw glad uit in een springvorm (Ø 24 cm). Laat 1 uur rusten in de koelkast. Bak 25 minuten in een hete oven (180 °C). Laat in de vorm afkoelen. Het midden zakt vast in, maar dat is de bedoeling.
Banketbakkersroom: Breng de melk met het losgeschraapte vanillemerg aan de kook. Klop met een mixer dooiers, suiker, maizena en zout in een kom door elkaar. Giet al mixend de hete melk erbij. Doe alles terug in de pan en laat op rustig vuur 1 minuut al kloppend met een garde garen en binden. Haal van het vuur, laat helemaal afkoelen.
Appel: Schil de appels en snij in kleine blokjes Hussel om met kaneel en kardemom. Bak in een koekenpan al omscheppend in boter in ± 5 minuten tot ze zacht worden. Schep halverwege de geleisuiker erdoor. Laat afkoelen.
Samenstellen: Mix de banketbakkersroom even door. Schep op de taartbodem. Strooi de appels erover. Laat in de koelkast even opstijven.
TIP:
Geleisuiker bindt de appels een beetje tot een mooi geheel, maar gewone suiker kan ook.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens. Voor de feestdagen? Dan moet je snel wezen!