Zeg Karin, gaat er bij jou nou nooit eens wat mis?
O, u moest eens weten.
Laatst at ik bij een vriendin een heerlijke chocoladetaart met sinaasappelmarmelade. Met volle mond vroeg ik om het recept, bleek dat er eentje van mezelf te zijn. Helemaal in de vergetelheid geraakt. Het leek me leuk om die taart eens om te bouwen naar witte chocola en citroenmarmelade, lekker fris en lente-achtig.
Fluks ging ik aan de bak, klopte de eiwitten apart van de eigelen, spatelde witte chocola door het beslag en vulde een grote springvorm. Glunderend zat ik naast de oven, hij rees prachtig. Helaas, bij het afkoelen zonk hij in tot een raar gewrocht. Zo snel gaf ik me echter niet gewonnen. Gewoon opensnijden, vullen en glazuren, dan valt er doorgaans nog best wat van te maken. Maar nee, hij bleek van binnen helemaal niet gaar. Ik had natuurlijk ook beter moeten weten: witte chocola is een lastig ingrediënt en te veel eieren is ook al niet goed in een cake. Weggooien is zonde, dus ik legde de twee ongare cakehelften even terug in de oven, sneed ze daarna in stukjes en maakte er met wat gebakken appeltjes en slagroom een heerlijk toetje mee. Gestapeld in glaasjes zag dat er nog leuk uit ook.
Alleen had ik toen nog steeds geen taart.
Ik bakte opnieuw, nu zonder witte chocola en in twee kleine springvormen. Dat ging goed. De citroenmarmelade bleek op, maar ik had nog wel lemoncurd. Toch bleek de taart een tikje te heavy en het glazuur was ook niet helemaal naar mijn zin.
Ik bakte een derde taart, nu zonder boter maar van biscuitdeeg, en voor alle zekerheid, check, check, dubbelcheck, zelfs ook nog een vierde. Eindelijk kon ‘ie in de krant.
Wat ik allemaal wel niet voor u over heb, lieve lezer.
RECEPT Citroentaartje met witte chocola
Nodig (6 punten):
5 grote eieren
150 g suiker
150 g bloem
1 citroen
snufje zout
Vulling/glazuur:
± 1/3 pot lemoncurd
150 g witte chocola
50 g gezeefde poedersuiker
100 ml slagroom
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Beboter en bebloem 2 kleine springvormen (Ø 18 cm). Doe eieren, suiker en zout in een hittebestendige kom. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Zet op een pan met een laagje kokend water (au bain-marie) en klop 4 minuten met de mixer. Klop van het vuur af nog 2 minuten door. Zeef de bloem erboven en spatel luchtig erdoor. Verdeel eerlijk over de 2 vormen. Bak 20-25 minuten in de oven, check of een satéprikker er droog uitkomt. Laat helemaal afkoelen. Snij doormidden. Besmeer elke laag (behalve de bovenkant) met ± 2-3 eetl lemoncurd. Stapel alles op elkaar, zet de taart op een rekje op een groot bord.
Glazuur: Hak de chocola fijn, hou 1 eetl apart voor de garnering. Breng de slagroom aan de kook in een steelpan. Klop met een garde 1 volle eetl lemoncurd erdoor. Doe van het vuur af de chocola en poedersuiker erbij en roer tot een glanzende, dikke saus. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Giet van boven op de taart, laat rustig eraf lopen. Zet in de koelkast om wat op te stijven. Gebruik het glazuur onderin het bord om de zijkanten bij te werken. Garneer met plakjes citroen en wat chocorasp.
TIPS:
• Let op, dit glazuur blijft een tikje kleverig door het gebruik van room. Liever klassiek hard chocoglazuur? Overgiet de taart simpelweg met gesmolten chocola en zet in de koelkast.
• Zelf lemoncurd maken? Zie zelfmaaktip helemaal onderaan dit recept.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
KOOKBOEKENTIP
Heb je al een boek? Wist je al dat ik behalve deze website ook een hele trits aan kookboeken heb geschreven, vol nieuwe recepten die allemaal níet online staan? Te koop in alle boekwinkels, bij bol.com maar ook persoonlijk gesigneerd via mijn eigen webshop.