In het boek Van aardappel tot zeewier (lees hier meer) krijgt de aardappel meteen het eerste hoofdstuk toebedeeld, met volop interessante uitleg en weetjes. Neem nou het koken van aardappels: ze hoeven niet helemaal onder water te staan, want ze bevatten namelijk van zichzelf al voldoende water om te kunnen garen. Een klein laagje water is voldoende, want de stoom doet de rest. Bovendien: in een klein laagje water zijn ze sneller gaar én ze behouden meer smaak. Wist je dat? Nee, vast niet. En zo staat het boek bol van de leermomenten.
Maar vandaag gaan we geen aardappels koken in water, maar garen in de oven, in room en kaas. Want met dit druilerige herfstweer knapt ieder mens acuut op van aardappelgratin. Kijk alleen maar eens naar die zonnige foto.
RECEPT Aardappelgratin
Nodig voor 4-6 personen:
1 kilo vastkokende aardappelen
4 knoflooktenen
300 ml slagroom
10 g rozemarijntakjes
1 bolletje nootmuskaat
10 g ongezouten roomboter
150 g gruyère (zie tip)
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kneus 3 knoflooktenen en breng ze samen met de room en rozemarijntakjes tegen de kook. Rasp er nootmuskaat over naar smaak en laat 10 min. trekken op laag vuur. Zeef de room en druk zo veel mogelijk knoflookpulp door de zeef in de room. Schil de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze met een mandoline, dunschiller of kaasschaaf in dunne plakken van 3-4 mm. Was de plakjes niet, het zetmeel op de snijvlakken is nodig om de gratin te binden. Halveer de 4e knoflookteen en wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken. Vet de ovenschaal in met de boter. Rasp de gruyèrekaas. Vul de ovenschaal dakpansgewijs met plakjes aardappel. Bestrooi elke laag aardappel met een beetje zout, peper en geraspte gruyère. Giet de room erover en druk de bovenkant licht aan, zodat alle plakjes aardappel zijn bedekt met room. 5. Bak de aardappelgratin ca. 40 min. in de oven. De gratin is goed als de bovenkant goudgeel en knapperig is.
TIP UIT HET BOEK:
Gebruik salie of tijm in plaats van rozemarijn.
MIJN TIPS:
In plaats van gruyère kun je ook belegen Hollandse boerenkaas nemen. Jongere kaas smelt weliswaar goed, maar heeft veel minder smaak.
Kontjes kaas over die niemand meer opeet? Rasp de laatste beetjes en bewaar in een zakje in de vriezer, dan heb je altijd lekkere kaas paraat.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek: Eke Mariën en Annemarie Coopman, Van aardappel tot zeewier – De kunst van lekker koken, uitgeverij Bertram + De Leeuw, €29,95
Lees hier mijn review. Want het is kookboekenweek.