• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 november 2023

Van Aardappel tot Zeewier

Het is kookboekenweek, dus weer tijd voor een bijzonder kookboek. Dit keer meer een lesboek dan een receptenboek. Want in Van aardappel tot zeewier gaat het vooral over het hoe en waarom van het kookproces. Eke Mariën kennen we natuurlijk al van eerdere boeken als ‘Cook & Chemist’, met veel aandacht voor scheikundige uitleg van het kookproces, of het inventieve bakboek Bakken met kennis. Dit nieuwe boek schreef hij samen met zijn vrouw Annemarie Coopman, met wie hij het culinaire contentbureau Het Kookkantoor runt.

Het boek is ingedeeld in elf onderwerpen, van de Aardappel en Zeewier uit de titel dus, maar ook Pasta, Noedels, Rijst, Couscous, Peulvruchten, Groenten, Paddenstoelen, Eieren en Tofu passeren de revue. Nadrukkelijk geen vlees of vis, want de auteurs willen juist laten zien hoe je hartige, verzadigende smaak haalt uit plantaardige en vegetarische producten. En nee, daar komt beslist geen knutselvoer in de vorm van industriële vleesvervangers aan te pas.

Een boek werkelijk boordevol weetjes en aha-zit-dat-zo-leermomenten. Wat is het verschil tussen vastkokende en kruimige aardappels, en hoe beïnvloedt dat de bereiding van bijvoorbeeld friet of gratin? Waarom je juist wél zout bij het koken van peulvruchten moet doen terwijl recepten altijd zeggen van niet. Waarom je eieren die je wilt koken beter kunt opzetten met kokend in plaats van koud water. En nog veel en veel meer. Mijn exemplaar staat intussen dan ook vol met onderstrepingen en uitroeptekens in de kantlijn.

Ook instructief: veel foto’s van ingrediënten in verschillende vormen of stadia. Zoals tomatensaus na 5, 20, 35 of 50 minuten pruttelen: zie hoe hij steeds compacter en bruiner (en lekkerder!) wordt. Hoe pasta eruit ziet van ongekookt in 24 (!) stappen tot uiteindelijk 24 minuten gekookt. Ook een fraaie: in de oven gedroogde champignons na 1, 2, 3, 4, 5, 6 of 7 uur.
Zelfs de ervaren thuiskok steekt een hoop van op van dit boek, en de onervaren thuiskok al helemaal.

En ja, recepten staan er ook in natuurlijk, vijftig stuks in totaal, waarin je de vers opgedane kennis meteen in de praktijk kunt toetsen. Weet je wat? zometeen doen we er eentje: zonnige aardappelgratin.

Boekinfo:
Eke Mariën en Annemarie Coopman, Van aardappel tot zeewier – De kunst van lekker koken, uitgeverij Bertram + De Leeuw, €29,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Donna Hay fast, fresh, simple

Feuilleton antipakjeskookboek (11): de vormgeving

Zweedse trilogie

Vorig bericht: « Tapas: brood met tomaat
Volgend bericht: Aardappelgratin »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN