Vorig jaar stuurde de redactie van Trouw me de hele zomer naar de camping. Niet echt mijn kopje thee, maar mijn gemopper verdween alras, sterker nog, ik kreeg er zowaar zelfs lol in. Al was het maar vanwege de vele bemoedigende lezersreacties. Zo veel, dat ik dit jaar geheel uit mezelf opperde om wederom tijdens de zomerserie te gaan kampeerkoken. Maar nee, de redactie had een nog beter idee, ik mocht op wereldreis. Kijk, dat noem ik nog eens promotie.
De komende acht weken vindt u mij dus niet meer hannesend met een tentje en een primusje, maar met mijn rolkoffertje zoevend over de aardbol, overal koekeloerend in de kookpotten om u vervolgens te kunnen bijpraten over de klassiekers van de verschillende continenten. Alleen voorzag het redactiebudget helaas niet in een vliegticket-rond-de-wereld, dus het blijft bij een virtuele reis. Maar ik ga mijn virtuoze best doen om ook de thuisblijvers een algeheel wegweesgevoel mee te geven.
We beginnen een beetje rustig, dicht bij huis, in ons sinds jaar en dag favoriete vakantieland: Frankrijk. Zijn ze er nog? De Nederlanders die zuidwaarts trekken met een kofferbak vol Hollandse piepers, blikken Struik en pakken hagelslag? Nee toch zeker? When in Rome, do as the Romans do. Dat geldt zeker voor Frankrijk, waar de keuken zo rijk is, dat je er in een paar vakantieweekjes echt niet op uitgekeken raakt. De Fransen zelf immers ook niet.
In deze eerste etappe neem ik u mee naar wat met kenmerkende Franse bescheidenheid de gastronomische hoofdstad van de wereld genoemd wordt, Lyon. Dat blijkt bij een bezoek niet eens overdreven. De hometown van Paul Bocuse heeft de grootste Michelinsterrendichtheid van Frankrijk, telt daarnaast nog eens ontelbare niet-besterde etablissementen en is rijk aan lekkere winkels en pittoreske marktjes. De cuisine lyonnaise is dan wel geen lichte kost, noch geschikt voor vegetariërs, maar je kunt je buik er gelukzalig rond eten. Al zal lang niet iedereen gecharmeerd zijn van lokale favorieten als andouillette (worst van varkensingewanden) en tablier du sapeur, het schort van de brandweerman, dat een plak runderpens blijkt, vermomd als wienerschnitzel.
Maar wat gaan we nu koken? Morgen volgt het recept voor Coq au Vin.