Ik word blij van de mooi vormgegeven spullen van theemerk Betjeman & Barton. Nou stuurden ze me weer twee lieve flesjes met theesiroop toe, ‘sirop de thé’, natuurlijk op z’n Frans uitgesproken als ‘sirooooo de thé’. Eentje is donkerbruin en op basis van de beroemde Mélange Pouchkine. Zeg maar de Earl Grey van B&B en uiteraard ook met bergamotcitroenen, maar dan net weer even een tikje anders. Al jarenlang een van mijn grote favoriete theesoorten.
De andere siroop is lichtgroenig, op basis van de Mélange Malesherbes, wat in het Frans in feite ‘onkruid’ betekent, maar officieel verwijst naar de allereerste theewinkel aan de Boulevard Malesherbes in Parijs. In het Haagse filiaal hebben ze hem echter lukraak omgedoopt in ‘Denneweg Melange’. In ieder geval geen siroop van brandnetelthee dus, maar van groene thee, plus passievrucht, wilde perzik, bosaardbeitjes en rozenblaadjes, wat het tot een flink fruitig geheel maakt.
Wat doe je ermee? Supersnelle ijsthee maken, vooral met dit weer. Ik vind ze het lekkerst met bubbelwater, maar gewoon water kan ook, al dan niet met wat ijsklontjes. Beide siropen bevatten vrij veel suiker, dus niet al te royaal gebruiken, dan smaken ze aangenaam fris. De Pouchkine kan wat mij betreft niet zonder schijfje citroen en in de Malesherbes laat ik graag wat stukjes wilde perzik dobberen, of iets anders wat er gezellig uitziet en wat ook nog op te knabbelen valt.
Laatst kreeg ik de Malesherbes-siroop trouwens geserveerd als welkomst-mocktail in het Indonesische restaurant The Raffles. Gewoon met ijskoud bronwater en een stukje limoen, verder niks. Heel verrassend, en niemand van de ander gasten kon thuisbrengen wat het was.
Ik kan me voorstellen dat de siropen ook goed werken met prosecco (goodbye Hugo!), of in een cocktail met pak ‘m beet wodka en cranberrysap, of over danwel in zelfgemaakt ijs, of, of, of… Daar ben ik echter allemaal nog niet aan toegekomen. Enfin, de zomer duurt nog lang, gelukkig.