Karin Luiten doet in culinaire zaken. Verslingerd aan het koken als ze is, startte ze haar eigen bedrijf: Koken met Karin. Ze zal haar klanten geen sprinkhanen laten frituren. Met haar websites, mailings en workshops leert Karin mensen hoe je gewoon lekker kunt koken met weinig moeite en een groots effect. “Ik ben gespecialiseerd in gerechten die er ingewikkeld uitzien, maar dat echt niet zijn.”
“Ik ben opgegroeid in een aardappel-groente-vlees-gezin”, vertelt Karin Luiten (39) vanuit haar appartement in het Amsterdamse Oud-west. “Kokkerellen vond ik vroeger al leuk, maar het bleef bij appeltaart en soep. Toen ik als 17-jarige au pair naar Zwitserland ging, moest ik ineens elke middag voor drie kinderen een maaltijd op tafel zetten. Kookboeken waren toen mijn redding. Zo is de kookliefde begonnen.”
Bij de koffie serveert de Amsterdamse kokkin zelfgebakken amandelcakejes. Ze zijn verpakt in felgekleurde bakvormpjes. “Dit noem ik mijn tienminutencakejes. Ze zijn heerlijk en snel klaar.” Die uitspraak past helemaal in Karins filosofie. Met haar concept Koken met Karin wil ze mensen laten zien dat koken niet moeilijk is. “Iedereen kan voor lekker eten zorgen zonder al te veel gedoe. Mijn opzet is: met weinig moeite een groot effect. Geen uren in de keuken, maar wel verrukte oh’s en ah’s aan tafel. Echt, iedereen kan het.”
Toen Karin terugkwam uit Zwitserland, ging ze Frans en Spaans studeren in Amsterdam. Toch deed ze niets liever dan kokkerellen voor vrienden. “Terwijl ik een minifornuisje had, met gasflessen er onder. Maar het ging prima! Ik kwam er achter dat je geen ingewikkelde apparaten nodig hebt om goed te koken.”
Na haar afstuderen werkte Karin bij een uitgeverij en De Nederlandse Opera. “Leuke banen, maar ik kwam erachter dat mijn hart bij twee dingen ligt: koken en tekenen. Ik had alleen geen idee wat ik er precies mee moest. Tot een vriend me tipte om een website op te zetten. Dan kon ik koken en tekenen combineren.”
De Amsterdamse begon met haar website als hobby. “Ik schreef eerst al m’n recepten uit en plaatste die op de site. Om er een vrolijk geheel van te maken, maakte ik er illustraties bij. De belangstelling groeide en ik kreeg al snel mailtjes met vragen over koken.” Om het serieus aan te pakken, hield Karin een enquête onder kennissen en collega’s, om hun ideeën over koken te peilen. “Daar kwamen unaniem misvattingen uit: lekker koken is moeilijk, tijdrovend, en veel gedoe. Daar speel ik op in, door met mijn website en workshops mensen aan het koken te krijgen op een manier die niet tijd? en geldverslindend is.”
Op haar website staat een scala aan recepten. Voor-, hoofd-, bij- en nagerechten, gebak en menu’s. Van luie peren tot aspergesoep en van tomatentaart tot zalmquiche, al dan niet met wijntip.
Hoe divers de recepten ook zijn, ze hebben één overeenkomst: ze voldoen aan Karins motto. Eenvoudig en snel. Karin: “Op mijn site geen terrine met zeventien laagjes groentes. Zoiets maak ik wel zelf, voor vrienden, maar de website is gespecialiseerd in gerechten die er ingewikkeld uitzien, maar dat niet zijn.”
Inmiddels is er een tweede website bijgekomen. Op haar weblog, Koken.blogo, plaatst Karin elke dag om 10.00 uur een recept. Door de week iets eenvoudigs, in het weekend wat uitgebreider. “En natuurlijk aangepast aan de seizoenen. Nu staan wintergroenten centraal. Aan het eind van het jaar zijn dat een week lang kerstmenu’s en op Valentijnsdag oesters.”
Elke maand stuurt Karin per mail een nieuwsbrief rond, met een keur aan recepten en kooktips. Iedereen kan zich opgeven voor de gratis service.
Naast de twee websites verzorgt Karin workshops, catering en culinaire relatiegeschenken. In haar kookstudio in de Amsterdamse Pijp ontvangt ze groepen tot vijftien personen, zoals vriendenclubs, collega’s of zakenrelaties. “De studio heeft een huiselijke uitstraling, zodat ik mensen op een persoonlijke manier aan het koken kan krijgen. Daarbij sluit ik aan bij iets wat kenmerkend is voor de groep. Binnenkort bijvoorbeeld een bedrijf dat Roodvis heet, dan gaan we een compleet rood menu koken, met uiteraard roodvis in de hoofdrol.”
Bij de workshops probeert Karin het midden te zoeken tussen vertrouwde gerechten en nieuwe dingen. “Ik kom dus niet met gefrituurde sprinkhanen aanzetten. Maar ik laat mensen wel iets maken, wat ze thuis niet snel zouden doen. Bijvoorbeeld ravioli. Of ik laat ze zelf duivenborstjes fileren. Achteraf zeggen ze vaak: Hé, ik heb wel succes, koken is helemaal geen gedoe!”

Speciaal voor bedrijven ontwerpt Karin geïllustreerde recepten om cadeau te doen aan zakenrelaties. “Daar teken ik dan het logo en de eigenaar van het bedrijf in. Of ik maak een striptekening over de samenwerking.” Voor jarige werknemers is er een feestrecept in een kokertje. Daar zit bijvoorbeeld een recept in voor een chocoladetaart, compleet met enkele ingrediënten en een kleine verrassing.
Mensen die thuis een diner willen geven, kunnen de catering door de Amsterdamse kookexpert laten verzorgen. Maar ook een borrel, picknick of high tea is mogelijk. “Ik zorg dat alles op rolletjes loopt. Ik doe boodschappen, kook, schenk wijn, bedien en ruim af. Op verzoek teken ik uitnodigingen en menukaarten.” Voor de boodschappen toert Karin op haar “cateringfiets” door Amsterdam. Met twee rode fietstassen, waar in grote letters opstaat: Koken met Karin. Ook websiteprofessionals hebben Karin inmiddels ontdekt. Haar weblog is genomineerd voor de Dutch Bloggies in twee categorieën: Beste Nieuwkomer en Beste Themaweblog. De culinaire zaken gaan dus goed. Karin, opgewekt: “Ik droom van een kookimperium.”
Uit: Reformatorisch Dagblad, 4 maart 2006, door Albert van Zanten.