(4 personen, ± 12 stuks)
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 5-10 minuten
Deze heerlijke spiesjes zijn sappig en vol kruiden. De citroenschil geeft er een fris accent aan. Gepekelde citroenen koop je bij de Turkse slager of op de markt: het vruchtvlees is bremzout en wordt niet gebruikt, maar de schil geeft veel smaak. Maar als je de citroenen niet kunt vinden, kun je ze ook weglaten. Datzelfde geldt voor de amandelen. Die je overigens ook weer kunt vervangen door bijvoorbeeld pistachenootjes. En in plaats van spiesjes kun je er ook gewoon balletjes van draaien. Kortom: legio mogelijkheden!
Nodig:
400 g lamsgehakt
½ gepekelde citroen
handje koriander
handje platte peterselie
3 el komijnpoeder
50 g amandelen
1 ei
zout & peper
olijfolie
Yoghurtdip:
250 g dikke (Turkse/Griekse) yoghurt
1 groene peper
1 knoflookteen
handje koriander
zout & peper
Yoghurtdip:
- Hak het pepertje en de knoflook heel fijn.
- Hak de koriander fijn.
- Meng alles door de yoghurt en breng flink op smaak met zout en peper.
- Zet even weg om de smaken in te laten trekken.
Spiesjes:
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
- Laat afkoelen en hak fijn.
- Snij het vruchtvlees van de gepekelde citroen en gooi weg. Hak de schil fijn.
- Hak de verse kruiden fijn.
- Meng alle ingrediënten door het gehakt, inclusief royaal zout en peper.
- Kneed er langwerpige balletjes van en steek er satéprikkers door.
- Besprenkel ze met een klein beetje olijfolie.
- Verhit een grilpan en bak de spiesjes circa 2-4 minuten per kant (afhankelijk van de dikte)
Serveren: Serveer de spiesjes met de yoghurtdip én met zelfgemaakte paprika-hazelnootdipsaus!
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!