• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 juni 2007

Indonesisch koken met Lonny

Lonny (de meeste mensen weten niet eens dat hij Gerungan van achteren heet) heeft een nieuw kookboek gepubliceerd. Een basiskookboek Indonesisch koken. In de inleiding snapt hij het zelf ook niet: de Indonesische keuken is helemaal niet zo gecompliceerd, dus wie zit er nou te wachten op een basiskookboek? Kennelijk toch velen, anders was de uitgever er niet aan begonnen.  Ik kan al sinds jaar en dag prima uit de voeten met ‘mijn’ Beb Vuijk uit 1973, Het Groot Indonesisch kookboek waar een recept zelden meer dan 4 regels tekst nodig heeft en toch elk gerecht weer heel anders smaakt. Trouwens net in een nieuwe editie verschenen, maar enfin, we dwalen af. Terug naar Lonny.

Smeltkroes
Lonny begint met een stukje educatie naar de mensen toe. ‘De Indonesische keuken’ bestaat namelijk helemaal niet. Indonesië is een verzameling van 14.000 eilanden waarbij elk eiland zijn eigen eet- en drinkgewoonten heeft. Tel daarbij de invloeden op van de Chinezen, Portugezen, Spanjaarden (spaanse pepers!), Engelsen, Nederlanders (spekkoek!) en uit het Midden-Oosten en je krijgt een smeltkroezende Gordel van Smaragd.

Spelling
Allereerst valt de spelling op. Kecap (ketjap), tahu (tahoe), ketumbar (ketoembar), jinten (djinten), krupuk (kroepoek). Geen idee waar dat ineens voor nodig is, het werkt in ieder geval vervreemdend. Handig is de lijst met veelgestelde vragen: houdbaarheid, vetsin, hoeveel rijst moet je rekenen, ja zelfs husselen en prakken (foei! zegt Lonny) komen aan de orde. Ook fijn is de uitgebreide ingrediëntenlijst en uitleg over verschillende soorten rijst en het koloniale fenomeen ‘de rijsttafel’. Alleen duiken in de tekst her en der stukjes op met expliciet ‘Lonny’ erbij. Is de rest van de tekst soms niet van hem?

Stap-voor-stap
Stap-voor-stapfoto’s laten zien dat de gerechten inderdaad kinderlijk eenvoudig te bereiden zijn. Als je maar de juiste spullen gebruikt, zowel wat betreft ingrediënten als hardware. Gek genoeg wordt de cobek pas op pagina 149 uitgelegd, daar was ik nou eerder mee begonnen. Vooral om dat boemboes (pardon: bumbu’s) wel helemaal voorin het boek staan.

Antiklontermiddel
Tenslotte wil ik je niet onthouden dat Lonny adviseert om kritisch te zijn bij het kopen van kant-en-klaarproducten en het etiket goed te lezen. Nu heb ik hier een etiket van Lonny’s k&k-lijn uit de supermarkt (die vrolijke gevlochten mandjes), en dat is één en al antiklontermiddel, conserveermiddel, verdikkingsmiddel, aroma en diverse E-nummers. Hmm. Wonderlijk…

Lonny Gerungan, Indonesisch koken, het basiskookboek, € 24,90, Fontaine uitgevers.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Nieuwe hoge hakken in de keuken

Finale Masterchef 2008

Kookboek Amuse & voorgerecht

Vorig bericht: « Aardbeienoffensief succesvol
Volgend bericht: Gebakken perziken met basilicum »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN