• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 juli 2007

Jam maken

Op veler verzoek weer een artikel met tips voor zelf jam maken. Zelfs de grootste kluns met twee linkerhanden kan jam maken. En daar heb je geen kilo’s fruit voor nodig, zelfs met één doosje aardbeien kun je al aan de slag. Maar als je toch bezig bent, kun je net zo goed meteen meerdere potten maken. Alle tips op een rij:

* Verzamel van tevoren een serie glazen potten. Dat kunnen jampotten zijn, maar ook andere potten. Juist kleine potjes (mosterd, gedroogde tomaten, pesto) zijn leuk om als cadeautjes uit te delen.
* Zet de potten in de afwasmachine en laat ze dampend heet
omgekeerd uitlekken op een schone theedoek. Alternatief: schoonmaken met sodawater en naspoelen met kokend water.
* Houd ruim voldoende potten paraat, liever te veel dan te weinig.
* Neem de allergrootste pan die je hebt en vul die voor niet meer dan de helft. De boel borrelt snel over! Hou voor calamiteiten een extra pan bij de hand om tussentijds eventueel wat over te scheppen.
* Ga niet moeilijk doen maar gebruik geleisuiker (suiker incl. het verdikkingsmiddel pectine). Of als je geen suiker wilt of mag, Marmello.
* Neem rijp fruit. Onrijpe exemplaren worden ook in de jam niet lekker. En beschimmelde exemplaren al helemaal niet.
* De kooktijd (kijk op de verpakking van de geleisuiker, circa 4-5 minuten) begint pas wanneer de massa flink blijft borrelen, ook wanneer je roert.
* Doe de hardheidstest. Nog niet klaar? iets langer laten koken.
* Gebruik ovenwanten want pan en potten worden loeiend heet!
* Gebruik een (zelfgemaakte) trechter voor het vullen van de jampotten. Dat scheelt een hoop geklieder.
* Vul de potten goed tot de rand, deksel stevig aandraaien en een paar minuten ondersteboven neerzetten.
* Dan omdraaien, af laten koelen en etiketten erop plakken.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Frambozencoulis

Zelf jam maken: handige tips

Zelf frambozen kweken

Vorig bericht: « Trechter voor jam
Volgend bericht: IJsmachine »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN