Als je eenmaal de perfecte kok bent, kun je dan nóg beter koken? Wel volgens auteur Marcus Polman. Voor zijn eerste boek ging hij langs allerhande bekende en minder bekende Nederlanders voor perfect bereide klassieke recepten, voor zijn nieuwe boek, Nog beter koken met De Perfecte Kok, ging hij verder de diepte in. Welke pannen, apparaten en fornuizen moet je hebben (beginners danwel gevorderden) en hoe hou je je messen scherp. Hoe kies je de juiste rijst/pasta, aardappels et cetera.
Kreeft kraken
De anatomie van eetbare dieren komt aan de orde, net als het vakkundig in acht stukken snijden van geroosterde kip. De nadruk ligt in het boek niet zozeer op recepten, sterker nog, die vallen eerlijkgezegd een beetje weg, maar op technieken en bereidingswijzen. Want een béétje vent hoort natuurlijk te weten hoe je een oester openmaakt, een kreeft kraakt of een groot stuk vlees perfect gaar krijgt. Maar voor de meer linkshandigen onder de mannen wordt nog even ook het ontvellen van een tomaat en snijden van een preitje uit de doeken gedaan.
Privéles
Marcus nam speciaal privéles bij Jonnie Boer en Cees Helder, wat zelfs werd vastgelegd op de bij het boek gevoegde dvd. We zien hem op de foto zelfs met schep in de weer in een moestuin. En hij liep stage bij het Amsterdamse The College Hotel. Marcus: ‘Chefs Schilo van Coevorden en Pepijn Schut hebben me door de mangel gehaald, echt een louterende ervaring.’ Inmiddels heeft hij de snijtechnieken feilloos onder de knie, iets wat meneer Helder himself nog eens kwam demonstreren tijdens de boekpresentatie.
Marcus Polman, Nog beter koken met De Perfecte Kok, uitgeverij Mo’Media, € 15,95
Saillant detail: op Bol.com werd de auteur aanvankelijk Mariëlle Polman genoemd 😉 Is intussen verbeterd.