Vanaf een onvervalst jaren-70-cover glimlacht de Nieuwzeelandse Annabel Langbein tussen de sperziebonen door. Dan heb ik het natuurlijk over haar nieuwste boek Fresh, een titel die kennelijk te moeilijk was om te vertalen. De ondertitel ‘Kook en proef de smaak van de seizoenen’ geeft precies aan waar dit boek over gaat: koken met wat de natuur en seizoenen ons te bieden hebben. Zelf heeft Annabel een jaloersmakend riante eigen moestuin, maar ook wij gewone stervelingen kunnen met haar boek uit de voeten, stelt ze ons gerust.
Kant-en-klaar-onzin
Een boek vol vers en eerlijk voedsel dus. Je zou zeggen dat het een open deur is, maar één blik op het steeds ruimere supermarktschap met kant-en-klaar-onzin leert ons dat er nog wel wat zieltjes te winnen zijn. Want koken met verse producten is echt niet moeilijk, zegt Annabel. Vers koken kost weliswaar wat meer tijd, ‘maar wie zegt dat dat het enige is wat je kunt doen? Koken eist niet je volledige aandacht. Je kunt gelijktijdig met de kinderen praten terwijl ze hun huiswerk doen of een glas wijn drinken met je partner’. Eten met voldoening, dat is heel wat waard.
Vier seizoenen
Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken, lente, zomer, herfst en winter. Dat lost meteen het probleem op dat de seizoenen in Nieuw-Zeeland natuurlijk andersom zijn, en dat ze daar in december juist wél volop verse aardbeien hebben. Alleen die Bretonse taart met appel en feijoa (groeit daar gewoon in de tuin), die lijkt me wat lastig. Het boek begint meteen met een kleine cursus voor de moderne mens die het spoor bijster is. Wat zijn typische voorjaarssmaken en wat kun je daar allemaal mee? Paginagrote foto’s waar het groen bijna vanaf knalt. Zelden zo’n acute behoefte aan doperwtjes gevoeld. De recepten zien er licht en luchtig uit, geen heavy kost. Alleen de beloofde achtergrondinformatie over tuinieren en zelf groente verbouwen valt wat tegen. Als je echt zelf aan de slag wilt, kun je beter het kook/tuinierboek Wilde Venkel en Rabarber nemen.
Kiwi’s
Zo’n tuin als Annabel wil ik ook. Dan ga ik daar ook heel fotogeniek tussendoor stappen met emmers vol fleurige paprika’s en manden met verleidelijk-rode frambozen terwijl ik links en rechts een vers worteltje uit de grond trek. Zucht. Zelfs in de winter valt er genoeg te beleven, dan zijn namelijk de specerijen aan de beurt. Plus linzen en erwten, maar zowaar ook taartjes met diepvriesspinazie, dat mag dan weer wel van Annabel. En ze geeft ook een hoop handige oppeptips voor duffe gerechten met behulp van salsa’s en pesto’s. En eindelijk daar is ‘ie dan in al zijn glorie, op pagina 229: Nieuw-Zeelands trots, de kiwi.
Annabel Langbein, Fresh – Kook en proef de smaak van de seizoenen, uitgeverij Kosmos, € 22,50