Ware schoonheid zit van binnen. Jaja, welk meisje kent ‘m niet? Vaak gebezigd door goedbedoelende moeders en oma’s tegen hun al te wanhopig pukkelige dochters. Intussen doet de overtuiging opgang dat je invloed kunt uitoefenen op je lichaam door wat je eet. Kijk bijvoorbeeld naar de televisieserie The Truth about Food en het gelijknamige boek waarin onderzocht wordt van welk eten je jong, sexy en gezond wordt danwel blijft. Joke Glansbeek is make-up artist bij de televisie en schreef er een kookboek over: Beautyfood. Hoewel ik u de werktitel van het boek ook niet wil onthouden: ‘Koken tegen rimpels’.
Anti-oxidanten
Een kookboek met uitsluitend ‘voedingsmiddelen die het verouderingsproces helpen vertragen’. Het is één en al antioxidanten wat de klok slaat. Dus vooral recepten met broccoli, knoflook, boerenkool (alleen, ‘in 40 minuten gaar koken’? Nee toch zeker!), asperges, verwerkte (dus geen rauwe) tomaten, frambozen en blauwe bessen.
Aardbeien met roquefort
Afgezien van een enkele twijfelachtige combinatie als aardbeien met roquefort of kip met frambozen, bevat het boek lekkere, zonder uitzondering zeer eenvoudige recepten boordevol vers spul. Leuke soepjes, veel vette vis zoals makreel (een ondergewaardeerd visje!) en zalm en ook volop tussendoortjes, zoals toastjes met guacamole, waarvan je wat overblijft op je gezicht kunt smeren als een maskertje. En als je toch een saladedressing maakt, verzorg dan ook meteen je nagels met wat olijfolie. Scrubben doe je met amandelen, peelen met grapefruit en yoghurt gaat op je gezicht. Kortom: de koelkast is a girl’s best friend.
Watermeloen
Bij elk recept staan ook leeswaardige feiten, hoewel het onderscheid tussen ‘Mooi om te weten’ en ‘Mooi meegenomen’ mij eerlijkgezegd niet duidelijk is. Wist je dat watermeloen ook beschermt tegen schadelijke stralen van de zon? Geen idee of het waar is, maar het klinkt goed. En lekker. Eigenaardig is alleen dat incidenteel in de recepten merknamen worden genoemd, zoals versgeperst sap en olijfolie van een bekende supermarkt. Hebben die het boek soms gesponsord? En sinds wanneer reppen wij van ‘zwarte chocolade’ als we puur bedoelen?
Vormgeving
Het kleine vierkante boekje staat vol foto’s van fleurige gerechten afgewisseld met de mooie dochters van Joke zelf. Ook de vormgeving is vrolijk, want elk hoofdstuk heeft een eigen kleur, hoewel dat soms onhandige consequenties heeft: zo zijn de pagina’s met zwarte letters op grijsbruine ondergrond slecht leesbaar. En van al dat turen krijg je verdorie leesrimpels!
Joke Glansbeek, Beautyfood, uitgeverij Tirion, € 14,95