• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 februari 2008

Proeverij kant en klaar

Afgelopen zaterdag had ik een proeverij voor de Culinaire Almanak. Wat moet u zich daar bij voorstellen? Welnu, het begint met een warme ontvangst door chefkok Gerrit Greveling en een Bossche bol in een beeldschone witte villa aan het water (restaurant Chalet Royal in Den Bosch), de lunch bestaat uit klassieke Hollandse asperges (in februari?! Lang leve de vloerverwarming!) met een fijn glas witte wijn en ter afsluiting een kopje thee met een goddelijk lekker assortiment bonbons. Dit alles in aangenaam gezelschap van een tiental vrolijke eetliefhebbers. Tot zover het goede nieuws.

Caissière
Alleen tussendoor, tja, dat was minder ravissant. Met z’n tienen hebben we er 150 kant-en-klaarmaaltijden doorheen gejast. Maaltijden die gezien de imposante verkoopcijfers kennelijk zeer regelmatig op tafel danwel op bordje-op-schoot-voor-de-tv verschijnen bij vele landgenoten. Elke dag weer. Organiserend echtpaar Will en Anka Jansen (van gastronomisch magazine Bouillon) had het spul hoogstpersoonlijk met volle boodschappenkarren tegelijk ingeslagen bij verschillende supermarkten (‘En de caissière keek er niet eens van op!’).

Obers
Met ware doodsverachting zetten we ons aan deze dappere taak. In groepjes van twee kregen we in rap tempo de ene na de andere magnetronmaaltijd voorgeschoteld. Rechtstreeks uit de plastic doos, te nuttigen met een plastic proefvork van plastic proefbordjes. Professioneel opgewarmd in de restaurantkeuken en uitgeserveerd door keurige obers in vol ornaat, dat dan weer wel. Een bizar contrast.

Niet doorslikken
Naast alsmaar verse glaasjes water werd ook steevast de stapel papieren servetjes aangevuld, zodat we daar de proefhappen discreet in konden deponeren. ‘Niet doorslikken hoor, anders word je ziek!’ riep Anka, monter door de zaak stappend met een grote rode nietmachine waarmee ze de originele etiketten vastniette aan de minutieus ingevulde proefformulieren. Geur, zoet, zuur, zout, bitter, pit, mondgevoel, bijsmaken, alles kwam aan de orde.

Indische treurnis
Ik deelde een tafel met foodblogcollega Edith/Eediete en Wining & Dining-auteur Bonita en er kwamen verheugend veel curiosa voorbij. Zoals Indiase masala met kennelijk verdwaalde tomaatoreganosaus, zogenaamd ‘gegrillde’ yakitori (‘Zit er iemand in de fabriek met vilstift streepjes te zetten?’), oosterse treurnis met drillerige nepsauzen (Bonita: ‘Mijn omaatje zou zich in haar graf omdraaien’), roti’s met flinters ingrediënten uit de hakselaar,  volop drabbig-waterige geschifte sauzen, sufgekookte pasta met niksige kartonsmaak, sufgekookte rijst met niksige kartonsmaak, en niet te vergeten keurig knalgroene groente met niksige kartonsmaak.

Stuiterballen
Ook dit keer waren de bijbehorende verpakkingsfoto’s weer van onnavolgbare klasse (mijn favoriet: een Ted de Braak lookalike bij de Hongaarse goulash) en de kleine lettertjes weer ontluisterend. Zoals de vervaarlijk oranje zalmlasagna met ‘koolvis, garnaalpoeder en kreeftextract’. Mijn persoonlijk dieptepunt van de dag: doodenge, niet door te snijden stuiterballen met witte spikkels (‘Is dit gehakt??’) in een tomatensaus met spirelli van C1000. Vooral niet doen. Nooit en te nimmer!

Sergio Herman
Bij wijze van toetje kregen we allemaal een maaltijd van Sergio Herman voor Albert Heijn. Schots zalmhaasje met limoencrumble, zuiderse bulghur, gestoofde venkel en bosui in frisse tomatencoulis – hoe ze al die letters op de verpakking krijgen is ook een gave. Hoewel dit gerecht in ieder geval beter was dan de unaniem treurige rest, lukt het me met de beste wil van de wereld niet om dit een lekkere maaltijd te noemen. En niemand  maakt me wijs dat Sergio dit in zijn restaurant durft te serveren. Ook hier blijkt onverbiddelijk dat een smakelijke maaltijd en lange houdbaarheid nu eenmaal per definitie niet samengaan. Conserveringsmiddelen maken meer kapot dan je lief is. Hamvraag blijft: waarom o waarom doen hele volksstammen dit zichzelf vrijwillig aan? Ontluisterd toog ik huiswaarts om eens lekker uitgebreid te gaan koken.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Herman

CuliAir Luchtballonrestaurant

Bouchon in Lyon

Vorig bericht: « Culinaire Almanak proeverij
Volgend bericht: Finale Masterchef 2008 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN