Nee, we gaan het vandaag niet hebben over blokjes of zelfgetrokken, ik bedoel het cultureel gastronomisch magazine Bouillon. Een bijzonder leuk culinair tijdschrift dat al tijden op mijn lijstje stond om eens over te schrijven. Maar nu ik in het komende herfstnummer mijn debuut ga maken, kan ik niet langer wachten. Een blad dat eten serieus neemt, maar wel het plezier in eten vooropstelt.
Hoofdredacteur Will Jansen runt het blad samen met zijn vrouw Anka vanaf de zolderkamer, waar ze ‘op dit moment zitten weg te smelten’. Maar het begonallemaal anders. Hij werd een paar jaar geleden benaderd door uitgeverij Kosmos, of hij een idee had voor een culinair tijdschrift, ‘iets à la Hard Gras’. Daar had hij wel oren naar, want als culinair journalist liep hij vaak met verhalen rond die hij nergens kwijt kon: te lang, te diepgravend, te persoonlijk.
In de zomer van 2003 verscheen bij wijze van test een nulnummer en de reacties waren dermate hoopgevend dat meteen in december van dat jaar het eerste echte nummer verscheen. Na vier nummers was bij Kosmos echter de interesse voorbij en besloot Wil het blad, inclusief de 89 abonnee’s, zelf over te nemen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en staan er 1300 abonnees op de teller. Een aantal dat nog altijd groeit, met zo’n 100 per uitgave.
De taakverdeling is duidelijk: Will doet de inhoud en de marketing, Anka doet de rest. Saillant detail: Anka weet alle namen en adressen van abonnees uit het hoofd, en mag graag speciale verpakkingen verzorgen met bakpapier en rolladetouw. Will schrijft veel zelf, maar maakt ook gebruik van free-lance auteurs, die zich vaak zelf aanmelden, zoals laatst nog Ronald Giphart. Of hij vindt ze viavia.
Ervan leven kunnen ze bij lange na niet, maar ‘de laatste twee nummers zitten we in de plus’, de lijn is stijgend en het vertrouwen in de toekomst rotsvast. Het belangrijkste vinden ze echter om het plezier in eten over te brengen. ‘En dat is dus liefst met zoveel mogelijk mensen aan tafel, als het kan buiten, op z’n Italiaans. Niet uitsloven, maar gewoon lekkere dingen maken’. Ik had het niet fraaier kunnen verwoorden, en met dit weer is het helemaal een eitje.
Lees hier een korte recensie van het zomernummer.
Speciale aanbieding: klik hier voor een gratis proefexemplaar of een abonnement.