• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

12 februari 2009

Sam Stern studentenkookboek

Sam Stern is weer bezig. Na drie puberkookboeken, ff cheffen, superhap supersnel en ga koken!, is er in Engeland alweer een vierde kookboek uit. En ik ben het nu aan het vertalen. Sam is inmiddels geen puber meer maar student, en daar hoort een bijpassend boek bij. Inderdaad, een studentenkookboek!
De bleekneuzige juniorkok uit Yorkshire is in Nederland gek genoeg nog altijd niet heel bekend, terwijl hij in Engeland een heuse celebrity is. Life & Cooking wilde ‘m wel op de bank hebben, maar uiteindelijk had Sam toch geen tijd want z’n studie ging voor. Of was het nou omdat z’n moeder het niet wilde hebben? Enfin, gemiste kans voor Sam, lijkt me zo.

Appelsap wordt wodka
Intussen ben ik al weken zoet met zijn studentenkookboek, want de 272 pagina’s dienen aanstaande maandag bij de Nederlandse uitgeverij te worden ingeleverd. Omdat ik al twee eerdere boeken van de jongeman vertaald heb, komen niet allen zijn stijl, maar ook verschillende recepten me bekend voor. Lekker makkelijk, zou je denken. Maar nee, want niets is hetzelfde. Zo is de keurige appelsap uit eerdere boeken nu steevast vervangen door wijn of wodka (?), zijn knoflooktenen in aantal verdubbeld, blijken de hoeveelheden groter (studenten hebben meer honger?) en zijn de instructies ingekort. Kennelijk gaat Sam er vanuit dat studenten intussen wat handigheid in de keuken hebben ontwikkeld?

Mudjevol
Nu is de Engelse taal van zichzelf al vaak kort en krachtig (‘Slap  mince into bowl. Season. Add herbs.’) waar het Nederlands meestal wat uitvoeriger is. Vertalen blijkt nog een heel gepuzzel want de Engelse pagina’s staan mudjevol tekst, terwijl de Nederlandse vormgeving van het boek exact hetzelfde dient te blijven, met alle foto’s op precies dezelfde plek als in het origineel, dus de Nederlandse tekst mag niet uitdijen.

Brood bakken
En intussen verkneukel ik mij bij de gedachte dat wellicht straks in al die Hollandse studentenhuizen ineens ham gekookt gaat worden, dat er een complete rosbief in de oven verdwijnt met yorkshire pudding erbij of dat er heus waar ineens zelf brood gebakken gaat worden. Hoezo eeuwige pastaatjes met chili con carne? Grappigste recept: Sam legt zelfs uit hoe je a proper cuppa tea zet.

P.S. Op zijn weblog lees ik dat Sam intussen alweer begonnen is aan een vijfde kookboek, vegetarisch dit keer. Oh help, bring on the vegemite & veggie bangers.

Nederlandse editie: Sam Stern, Studentenkookboek, uitgeverij Ploegsma, 22,50 euro

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Televisieserie De eetclub

Kinderkookboek (7): de ramp

Samen aan tafel

Vorig bericht: « Genius knoflookmolen
Volgend bericht: Koken met Karin kinderkookboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN