Sam Stern is weer bezig. Na drie puberkookboeken, ff cheffen, superhap supersnel en ga koken!, is er in Engeland alweer een vierde kookboek uit. En ik ben het nu aan het vertalen. Sam is inmiddels geen puber meer maar student, en daar hoort een bijpassend boek bij. Inderdaad, een studentenkookboek!
De bleekneuzige juniorkok uit Yorkshire is in Nederland gek genoeg nog altijd niet heel bekend, terwijl hij in Engeland een heuse celebrity is. Life & Cooking wilde ‘m wel op de bank hebben, maar uiteindelijk had Sam toch geen tijd want z’n studie ging voor. Of was het nou omdat z’n moeder het niet wilde hebben? Enfin, gemiste kans voor Sam, lijkt me zo.
Appelsap wordt wodka
Intussen ben ik al weken zoet met zijn studentenkookboek, want de 272 pagina’s dienen aanstaande maandag bij de Nederlandse uitgeverij te worden ingeleverd. Omdat ik al twee eerdere boeken van de jongeman vertaald heb, komen niet allen zijn stijl, maar ook verschillende recepten me bekend voor. Lekker makkelijk, zou je denken. Maar nee, want niets is hetzelfde. Zo is de keurige appelsap uit eerdere boeken nu steevast vervangen door wijn of wodka (?), zijn knoflooktenen in aantal verdubbeld, blijken de hoeveelheden groter (studenten hebben meer honger?) en zijn de instructies ingekort. Kennelijk gaat Sam er vanuit dat studenten intussen wat handigheid in de keuken hebben ontwikkeld?
Mudjevol
Nu is de Engelse taal van zichzelf al vaak kort en krachtig (‘Slap mince into bowl. Season. Add herbs.’) waar het Nederlands meestal wat uitvoeriger is. Vertalen blijkt nog een heel gepuzzel want de Engelse pagina’s staan mudjevol tekst, terwijl de Nederlandse vormgeving van het boek exact hetzelfde dient te blijven, met alle foto’s op precies dezelfde plek als in het origineel, dus de Nederlandse tekst mag niet uitdijen.
Brood bakken
En intussen verkneukel ik mij bij de gedachte dat wellicht straks in al die Hollandse studentenhuizen ineens ham gekookt gaat worden, dat er een complete rosbief in de oven verdwijnt met yorkshire pudding erbij of dat er heus waar ineens zelf brood gebakken gaat worden. Hoezo eeuwige pastaatjes met chili con carne? Grappigste recept: Sam legt zelfs uit hoe je a proper cuppa tea zet.
P.S. Op zijn weblog lees ik dat Sam intussen alweer begonnen is aan een vijfde kookboek, vegetarisch dit keer. Oh help, bring on the vegemite & veggie bangers.
Nederlandse editie: Sam Stern, Studentenkookboek, uitgeverij Ploegsma, 22,50 euro