• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 maart 2009

Pastei uit Ithaca

Fan van spanakopita, die Griekse deegflapjes met spinazie? Vandaag heb ik een ware weeshuisversie voor je van het befaamde eiland Ithaca. Althans, het recept komt uit het gisteren besproken boek Vers uit de tuin van Sarah Raven. Een pastei voor 12 à 15 personen gevuld met spinazie, snijbiet en/of boerenkool gecombineerd met allerlei verse kruiden als dille, munt en peterselie. Buitengemeen lenteachtig. Grappig genoeg is het ultieme Griekse ingrediënt – feta uiteraard – een facultatieve optie. Wel een hoop snijwerk, te zien aan al dat ‘fijngesneden’ in de ingrediëntenlijst maar dat is een reuze rustgevend klusje. Zelf korstdeeg maken ook trouwens.

Nodig voor de vulling:
1 kg spinazie, snijbiet en/of boerenkool
flink bosje dille, fijngesneden
4 el fijngesneden munt
4 el fijngesneden peterselie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
300 ml olijfolie
4 bosuitjes, fijngesneden
2 preien, fijngesneden
150 g langkorrelige rijst
200 g feta (naar keuze)
zout en zwarte peper

Voor het korstdeeg:
750 g bloem
1 tl zout
375 g koude boter, in blokjes
3 eieren, losgeroerd
beetje ijskoud water
1 el sesamzaad

Verwijder taaie steeltjes van de spinazie, snijbiet en boerenkool. Snij het blad klein en voeg de fijngesneden kruiden toe. Bak de ui en knoflook in een grote pan in wat olie en voeg alle groente toe, inclusief bosuitjes en prei. Schep bijna alle resterende olie erdoor. Voeg de ongekookte rijst toe en neem de pan van het vuur. Flink zout & peper erbij.

Deeg: zeef bloem met zout, doe in de keukenmachine. Meng de boter er kort doorheen. Doe het kruimelig mengsel in een kom. Voeg de dooier toe en precies zoveel water als nodig is voor een samenhangende deegbal. Leg in plasticfolie een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in 2 stukken. Laat even op temperatuur komen en rol zo dun mogelijk uit. Doe 1 lap in een bakvorm van circa 40 x 50 cm. Schep de groentevulling erin en verkruimel de feta (als je die gebruikt) erover. Dek af met de andere deeglap. Knijp de randjes goed vast, gebruik wat water.

Bestrijk de pastei met het laatste beetje olie, strooi het sesamzaad erover en prik met een mespunt hier en daar gaatjes. Bak iets meer dan een uur in de oven. Laat de pastei een beetje of helemaal afkoelen. De volgende dag is hij naar verluidt zo mogelijk nog lekkerder. Perfect picknick material noemen we dat op z’n Grieks.

Dit recept komt uit het boek Vers uit de tuin (uitgeverij Terra), lees hier de recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Recept /wijnsuggestie Cuno van ‘t Hoff

Bietengazpacho van Moro

Ajakkes, gourmetten

Vorig bericht: « Kookboek Vers uit de tuin
Volgend bericht: 40 zakjes Knorr mix »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN