Het boek Carnivoria begint al meteen met ‘All creatures are equal, but some creatures are more equal than others – vrij naar Animal Farm’. Waarom ‘animals’ vervangen zijn door ‘creatures’ weet ik niet, want we hebben het hier immers over dieren. Van kip tot houtsnip, van kangoeroe tot kever, van kikker tot haai. En nog 15 andere dieren. Of horen wij mensen ook bij de ‘creatures’? Niet echt een kookboek, maar meer een kunstboek.
Wriemelende beestjes
Dat kan kloppen, uitgeverij Waanders is gespecialiseerd in fraai vormgegeven kunstboeken. Ook het feit dat fotografe Mayke Swemle in de credits steeds genoemd wordt vóór receptenschrijfster Janneke Vreugdenhil is al een indicatie dat het hier niet om de recepten gaat. Het mooiste is meteen al het schutblad: een wriemelende berg beestjes. Van diezelfde beestjes is ook een speciaal lettertype ontworpen, als een soort geheimschrift. Mooi!
Kip met skyline
Ook de leesbare tekst is in een nieuw gecreëerd lettertype gezet, erg fraai met een vooral opvallende ‘s’. En helaas een onleesbare ‘2’, waarbij het horizontale pootje van de twee gekanteld is. “Ja, de letters, dat wordt nog een heel gevogel bij het maken van de recepten uit het boek!” geeft fotografe Mayke Swemle al toe. Zij heeft feitelijk de hoofdrol in dit boek. Ze maakte geen foto’s van de gerechten, maar van (flink gefotoshopte) dieren. Een kip met skyline, fazanten in een zwemparadijs (herken ik daar Tropicana bij de Erasmusbrug?), krokodillen bij een kampvuurtje, ja zelfs een gigantische kever op een taartenvitrine, als in een regelrechte horrorfilm.
Voor de doorzetter
De recepten zien er zonder uitzondering smakelijk en maakbaar uit, alleen zijn ze wel erg ondergeschikt gemaakt aan de vormgeving. Zo is er geen ingrediëntenlijstje, zijn er geen hoofdletters, zijn hoeveelheden soms lastig te zien vanwege die eerdergenoemde moeilijke 2 en je hebt bij gebrek aan foto of ander illustratiemateriaal geen idee hoe het gerecht eruit moet komen te zien. Wie desondanks toch de keuken ingaat, is een echte doorzetter.
Pasklare antwoorden
Geen echt kookboek dus, maar wat dan? Wat is eigenlijk de bedoeling van het boek? Een tegenwicht vormen aan het groeiend aantal vegetariërs? Onbekende beesten promoten? Een lans breken voor diervriendelijke gerechten? Of gewoon mooie plaatjes om door te bladeren? De makers roepen in de inleiding allerhande interessante vragen op, maar komen er zelf ook niet helemaal uit. Dieren voelen vertrouwd, maar we eten ze ook op. Nou ja, niet allemaal dan. Waarom wel koe maar geen hond? Wel kip maar geen rat? Er zijn geen pasklare antwoorden, zoveel is duidelijk.
Een rattenrecept staat overigens niet in het boek, wel eentje met kevers. Binnenkort het recept van knapperige kevertjes met chilidip.
Mayke Swemle, Janneke Vreugdenhil, Mark van Wageningen, Carnivoria, uitg Waanders, ISBN 9789040086373, € 19,95