Op zoek naar het allerlekkerste recept om als eerste uit te proberen uit het gisteren besproken boek Verse munt lamsbout en baklava, kwam ik al snel uit bij içli köfte. Een soort ovalen gehaktballetje in een knapperig jasje van eveneens gehakt. Zelf noemt de auteur het een Turkse kroket en in het Midden-Oosten staan ze ook bekend als kibbeh. Zo ken ik ze inderdaad van de Libanees.
Miliah Genco: “De dunne buitenkant is van een mengsel van tartaar en bulgur, en dat wordt gevuld met gebakken gehakt. Het is de gewoonte om er walnoot in te stoppen.” En de kunst om te zorgen dat het vlees sappig blijft en niet droog wordt, wil ik daar graag aan toevoegen.
Nodig voor 12 stuks:
Buitenkant (köfte):
300 g tartaar
50 g fijne bulgur
1 kleine ui, gehakt
1 tl zwarte peper
2 tl zout
2 tl pepervlokken
200 g gekookte aardappels
Binnenkant (vulling):
500 g lamsgehakt
2 tl zout
3 middelgrote uien, gehakt
2 tl zwarte peper
200 g grof gehakte walnoten
1 liter olijfolie voor het frituren
Doe alle ingrediënten voor de köfte in een grote kom en kneed alles goed door elkaar tot een egele massa ontstaat. Zet in de koelkast.
Vulling: verhit een koekenpan (zonder olie) en bak het gehakt met zout. Voeg gehakte uien, peper en walnoten toe en bak het geheel 10 minuten op hoog vuur. Laat afkoelen. Neem het tartaarmengsel uit de koelkast en draai hieruit 12 balletjes van ongeveer 8 cm doorsnee. Druk met een vinger een gat in het tartaarmengsel en vul met het gebakken gehaktmengsel. Druk de köfte weer dicht en rol ze voorzichtig tot een langwerpige kroketvorm.
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote pan op hoog vuur. Doe zodra de olie goed heet is de köfte erin en frituur ze tot ze donkerbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.
Dit recept komt uit het boek Verse munt lamsbout & baklava (uitgeverij Fontaine), lees hier de recensie.