• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 november 2009

Het fishes kookboek

Fishes_Cover-JKT_outline.inddVishandel Fishes is uniek in Nederland, de enige viswinkel met MSC-keurmerk waar uitsluitend verantwoord gevangen vissen verkocht worden. Een kookboek kon niet uitblijven, en dat is er nu dan ook. Het heet heel simpel Het Fishes kookboek en werd geschreven door Fishes-oprichter Bart van Olpen samen met de Britse (maar in Australië wonende) chefkok Tom Kime.

Aaibaar
Nederlanders en vissen, het blijft behelpen. We leven gek genoeg in een land omringd door zee maar de meeste mensen komen niet verder dan zo nu en dan een gebakken kibbeling. Het merendeel der viswinkels speelt daar op in door vooral een gefrituurd assortiment aan te bieden. Wij vinden vis namelijk eng. Helemaal als er een kop aanzit. Er was ooit zelfs een voorlichtingscampagne die vis aaibaarder probeerde te maken door het ‘vlees uit de zee’ te noemen, maar dat heeft bij mijn weten niet mogen baten.

Omega 3
Voor degenen die (al dan niet gestimuleerd door gekke koeien, zieke varkens en zielige kippen) wél van vis houden is het ook niet makkelijk. Vis mag dan wel reuze gezond zijn (denk: omega-3), maar de viswijzer met z’n oranje en rode codes geeft aan dat er heel veel vis is die niet mag. Want de vissen raken op. Wat is wijsheid als je geen zin hebt om uitsluitend nog aan de wortels te gaan? Dan ga je aan de verantwoord gevangen vis. Alhoewel daar natuurlijk ook weer een dilemma is: hoe zit het met al die foodmiles van die keurignetjes gevangen vis van helemaal de andere kant van de aardbol? Enfin. We hadden het hier over een kookboek.

Van Alaska tot de Mekong
Het Fishes kookboek is zowel een stoerejongens-reisverslag, een journalistieke reportage als een voorraad recepten. De auteurs zijn (samen danwel afzonderlijk) op verschillende plekken ter wereld mee wezen vissen. Van zalmen uit Alaska tot venusschelpen uit de Mekong-delta tot Hollandse schol. Interessante verhalen om te lezen en je bent meteen bijgespijkerd op visgebied. En dat alles in een fraai uitgevoerd boek met mooie foto’s. En, laat ik het belangrijkste niet vergeten: lekkere recepten.

Tikje bewerkelijk
Bart van Olpen heeft weliswaar een blauwe maandag een horeca-opleiding gevolgd, maar het leek hem beter om een echte kok de recepten te laten ontwikkelen. Dat was aanvankelijk Tom Aikens, tot die om onduidelijke redenen afhaakte. Pas later bleken de redenen glashelder: hij maakte liever zijn eigen visboek, dat toevallig ook zojuist verschenen is (Zilt). Gelukkig vond hij toen Tom Kime, een kok die al vanaf zijn negende idolaat is van vis. Enige minpuntje: de recepten zijn nogal bewerkelijk en de ingrediëntenlijst beslaat niet zelden de hele lengte van de pagina. Maar ze zien er allemaal heerlijk uit en ach, juist een uitdaging voor de wat ervarener kok die tussen de gangen door ook nog wat te lezen wil hebben.

In De Heimweekeuken van afgelopen zaterdag een interview met Bart van Olphen over zijn reis naar Alaska en een recept van zalmkoekjes uit het boek.

Bart van Olphen en Tom Kime, Het Fishes kookboek, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563247, € 24,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Jamie in 30 minuten

Kookboekenweek 2023

Over worst

Vorig bericht: « Witte truffel online
Volgend bericht: Teleurstellend truffelweekend »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN