• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 januari 2011

Tom Kellerhuis: Het roer om

Journalist Tom Kellerhuis had een baan uit duizenden, zou je zeggen, als chef kunst bij HP/De Tijd, maar hij wilde kok worden. Nu was hij intussen al oudere jongere, maar niet gedraald, hij toog naar het ROC waar hij tussen de pukkelige pubers doodgemoedereerd aan een koksopleiding begon. Het verslag van zijn opleiding en stageperiodes heeft hij opgeschreven in het boek Het Roer Om, dat overigens aanvankelijk kennelijk Voor Hetere Vuren zou heten, want die titel duikt ook hier en daar nog op.

Hypotheek
Wat bezielt iemand met een dure hypotheek en een voorliefde voor eten in sterrenrestaurants om zich voor een schamel loontje af te laten beulen met het dagenlang snijden van uien, sjouwen van kratten en schrobben van koelcelvloeren? Je komt er in het boek niet helemaal achter, maar grappig leesvoer is het wel. Waar doet dit aan denken? Juist, aan Bill Buford die een vergelijkbaar (maar extremer) verhaal opschreef in Hitte.

Überstreng
Kellerhuis liep stage bij John Halvemaan, waar hij overduidelijk groot bewonderaar van is, maar ook bij onder andere überstreng supersterrenrestaurant Tantris in München en megabrasserie Dauphine in Amsterdam. Zeer diverse etablissementen dus. Dat levert smeuïge anecdotes en onderhoudende avonturen op, met tussendoor zelfs af en toe een recept.

Eindredacteur
Wel had het boek baat kunnen hebben bij een strakkere eindredacteur. Het zijn nu te vaak losse stukken, alsof het gebundelde columns zijn, waardoor zaken nogal eens dubbel worden uitgelegd. Zo gaat de auteur op pagina 15 een stageplek regelen bij ‘tweesterrenrestaurant Apicius in Castricum, van de broers Thorvald en Gaylord de Winter’. Dat lukt, want drie pagina’s later mag hij zich melden bij de personeelsingang van ‘Apicius, het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant van de gebroeders Thorvald en Gaylord de Winter in de duinen bij Castricum’.

En hoogst intrigerend: het boek is opgedragen aan zijn moeder, ‘de beste kokin ter wereld’. Is kokin (sic!) een familiegrapje, of gewoon een knoeperd van een typefout?

Tom Kellerhuis, Het roer om, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048805037, € 16,90

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Nieuw kookboek Sophie Dahl

Boekje met Franse eetverhalen

Voortgang nieuw kookboek

Vorig bericht: « Zalm uit de oven (zonder mix)
Volgend bericht: Nipponblades Japans keukenmes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN