Griekenland is alom in de media. Vanwege de financiële crisis en de goedkope lastminutezonvakanties uiteraard. Maar ook kun je de televisie niet aanzetten of je stuit op twee Sirtaki-dansende boeren in een natte Hollandse polder terwijl moeder de vrouw in de keuken iets knutselt met pakjes en zakjes plus een rode paprika voor de gezelligheid. “Griekse gyros”, presenteert ze trots. Het nieuwste Knorr Wereldgerecht.
Kant-en-klaar: Knorr Wereldgerecht Griekse Gyros
Sausmix: Suiker, zout, maïszetmeel, knoflookpoeder, ui, gistextract, geconcentreerd citroensappoeder, witte peper, plantaardige olie, aroma.
Dressingmix: Suiker, aardappelzetmeel, gejodeerd zout, knoflookpoeder, honing 6,6%, maltodextrine, geconcentreerd citroensappoeder, zout, ui, mosterdzaad, plantaardige olie, bieslook, peterselie, gistextract, witte peper.
Marinademix: Zout, ui, koriander, paprikapoeder, knoflookpoeder, suiker, mosterdzaad, gistextract, oregano, rozemarijn, zwarte peper, aardappelzetmeel, plantaardige olie, cayennepeper, tijm, bonenkruid, kaneel, citroensap.
Rijstmix: Rijst, tomatenpoeder, plantaardige olie, tomaat, rode paprika, zout, kleurstof: paprika-extract, aroma.
Zelf toevoegen: varkensschnitzel, rode paprika, 2 uien, 1 komkommer, sla, olie.
Daar zouden de Grieken nog raar van opkijken. Voor hen is gyros fastfood; een grote spies met varkensvlees dat al draaiend knapperig geroosterd wordt om tenslotte in stukjes gesneden te eindigen in een pita-broodje. Tomaat, ui en yoghurt horen er ook bij. Waar doet dat aan denken? Juist, aan Turkse döner kebab, al is die officieel van lamsvlees.
Alle animositeit ten spijt, de Turken en Grieken hebben wel meer overlap in hun keukens. Tzatziki bijvoorbeeld, dat verfrissende mengsel van komkommer, yoghurt en knoflook dat de Turken ‘cacik’ noemen. Ah, kijk, die zit ook in het pak in de vorm van een zakje ‘sausmix’ met als belangrijkste ingrediënt suiker. Wonderlijk. Knorr adviseert dat te mengen door magere yoghurt, maar het hoort natuurlijk met die lekkere volvette Griekse yoghurt. Of is het nou Turkse?
Eerlijkgezegd zou ik mijn Gyros-recept ook niet Grieks durven noemen. Hollandse gyros dan maar? Maar wel met tzatziki.
Zelf maken? Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.
SMAAKT NAAR MEER?