• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 december 2011

Nep-foie gras: Kippenlevertjespaté

Als doorgewinterd francofiel ben ik geïndoctrineerd met de Franse culinaire traditie waarbinnen ganzen- en eendenlever volkomen geaccepteerde, ja zelfs onmisbare feestingrediënten zijn. Dierenleed? Dat is in Frankrijk volstrekt geen issue. Hier liggen de zaken anders. Mijn hoop was gevestigd op mijn krantbovenbuurman Jeroen Thijssen die op zoek ging naar diervriendelijke foie gras, maar zelfs hij kwam er niet uit.

Uit een blikje: Bloc de foie gras de canard
Inhoud: Gereconstitueerde eendenlever, water, zout, armagnac, suiker, kruiden, conserveermiddel: natriumnitriet, antioxidant: natriumascorbaat

Dan houden we het deze kerst maar bij een alternatief. Van kippenlevertjes kun je ook een heerlijke paté maken waarbij zelfs leverhaters hun vingers aflikken. Inderdaad, er gaat een vrij absurde hoeveelheid roomboter in, maar het moet natuurlijk wel een béétje zondig blijven.

Hier vind je mijn recept van kippenlevertjespaté zoals het vandaag in Trouw staat, met als gratis bonus ook maar meteen een recept van zelfgemaakte melbatoast, want dat is eveneens een fluitje van een cent.

melba-toast

Zelf maken?
Nodig voor 1 bakje van ± 0,5 l inhoud:
300 g kippenlevertjes
200 g boter (kamertemperatuur)
75 g ontbijtspek
2 takjes verse tijm
3 sjalotjes
1 knoflookteen
1 glaasje medium dry sherry
zout en peper uit de molen

Snipper de sjalotten en knoflook. Snij/knip het spek in stukjes en ris de tijmblaadjes van de takjes. Smelt 50 g roomboter in een warme koekenpan en fruit sjalotten/knoflook op laag vuur 10-15 minuten, voeg halverwege spek/tijm toe. Maak intussen de kippenlevers schoon: spoel af onder de kraan, dep droog met keukenpapier en snij alle zeentjes, vliesjes en dingetjes weg. Zet het vuur hoog, doe de levertjes in de pan en bak ze al omscheppend tot de rauwe kleur verdwenen is maar ze vanbinnen nog roze zijn. Blus af met de sherry en laat op laag vuur nog even 2-3 minuten sudderen. Laat iets afkoelen en pureer glad in de keukenmachine. Voeg de resterende 150 g zachte boter toe plus wat zout en royaal versgemalen peper en maal net zo lang tot het een mooie, volstrekt gladde massa is. Proef op zout en peper. Giet in een mooi (paté)bakje en laat minstens een paar uur of de hele nacht opstijven in de koelkast.

Tips:

  1. Let op: de levertjes moeten vooral smeuïg blijven. Roze dus van binnen, niet grijs.
  2. Proef goed op zout en peper want bij koud serveren zwakken de smaken af. Niet te koud serveren overigens, haal een kwartier van tevoren uit de koelkast.
  3. De dag erna het lekkerst. Ongeveer een week houdbaar.
  4. Het spek geeft extra smaak, maar kan ook achterwege blijven voor wie geen varkensvlees blieft.
  5. Variant: fijngehakte salie in plaats van tijm.
  6. Andere drankopties: cognac, calvados, armagnac, marsala.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

The Taste of Life Basics

Italiaanse pastasaus

Koude bietensoep met dille

Vorig bericht: « Oud-Hollandse Kruimelcake
Volgend bericht: Oudejaarsrecept Huzarensalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN