Vandaag krijgt Bart van Olphen de Gouden Tulp uitgereikt voor zijn Nederlands Viskookboek. Uit tien boeken die al eerder een Zilveren Tulp kregen toegewezen beoordeelde een jury bestaande uit boekverkopers het kookboek uiteindelijk als het beste informatieve non-fictieboek van 2012. Uit het juryrapport: “Vis is hot en dat blijkt wel wederom met dit oer-Hollandse viskookboek. Het is geschikt voor een groot en breed publiek, bevat kwalitatief goede foto’s en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het Nederlandse viskookboek is meer dan alleen een kookboek. De geschiedenis van de Nederlandse vissers en visserij is een echte toevoeging.”
Nieuw boek
Van Olphen, kok en oprichter van duurzame viswinkelketen Fishes, ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman en een cheque van € 10.000. Gaat hij daarmee vissen op de Bahama’s? ‘Haha,’ antwoordt van Olphen, ‘ik wist eerlijk gezegd niet van het bestaan van de prijs af, maar ik ben er hartstikke blij mee. Van het geld ga ik een nieuw boek maken, ik kom net terug uit Spanje waar ik er al aan begonnen ben.’ Uiteraard wordt het weer een viskookboek, maar dan weer anders. Van Olphen: ‘De helft van de mensen in de winkel vraagt echt nog hoe je vis moet klaarmaken, dus ik ga terug naar de basis. Heel simpel, stapsgewijs uitleggen wat je met vis doet. Het moet een soort naslagwerk over vis worden, met ook allerlei klassieke gerechten. Zoals paella en zarzuela uit Spanje, maar ook gerechten uit Frankrijk, Italië en natuurlijk Nederland.’ Is er al een werktitel? Jazeker, ‘Werken met vis’.
Leestip: lees hier het interview in Trouw dat ik eerder dit jaar had met Bart van Olphen ter gelegenheid van de verschijning van het Nederlands Viskookboek.
Het Nederlands viskookboek, uitgeverij Carrera, € 29,90, ISBN 9789048809813