Wie net als ik nooit zo van de gnocchi was (krankzinnig veel werk voor behangplakachtige bonken), die moet dit recept eens uitproberen, uit het gisteren besproken kookboek Groenten uit een Italiaanse tuin. Het blijft helaas krankzinnig veel werk, dus ik zou zeker hulptroepen inzetten, maar het smaakt verrukkelijk. Aardappelgnocchi met tomaat en basilicum dus. De hoeveelheden lijken wat veel, maar heus, het gaat grif op met 4 personen… Voor de gezelligheid deed ik op het laatst door de saus nog wat rondslingerende kerstomaatjes.
Nodig voor 4 personen:
1 kilo aardappelen (bloemige)
200 g bloem + extra voor rollen
1 geklutst ei
zout
Saus:
1 kilo pruimtomaten, ontveld, zonder zaadjes, grof gehakt
3 el olijfolie
2 knoflooktenen, fijngehakt
1 schepje suiker
10 blaadjes basilicum
4 el geraspte parmezaan
peper & zout
Schil de aardappelen en stoom/kook ze gaar. Volgens het recept in 25 minuten, maar als je ze in stukken snijdt, gaat het uiteraard een stuk sneller. Stamp fijn (mijn tip: de pureeknijper!!!). Roer bloem, ei, zout en een snuf zout erdoor. Rol het deeg op een bebloemd aanrecht in lange, ongeveer anderhalve cm dikke worstjes en snij ze in stukjes van 2-2,5 cm. (Ja mensen, dit is helaas het lastigste gedeelte. Het deeg is warm en plakkerig, maar als je enorme bergen bloem gebruikt, gaat de smaak achteruit. Dus een beetje met beleid). Rol elk stukje langs de achterkant van een vork zodat ze een gezellig ribbeltje krijgen (dat ook nog een functie heeft: daar blijft de saus beter in ‘plakken’). En dan krijg je ongeveer zoiets:
Leg op een met bloem bestoven theedoek (of groot dienblad, of twee) en laat 1 uur rusten op een koele plek.
Saus: doe tomaat, olijfolie, knoflook, suiker, peper en zout in een (beetje ruime) pan. Deksel erop en een half uurtje laten sudderen, af en toe roeren, tot je een pulpachtige massa hebt. Breng een grote pan water aan de kook met zout. Doe de gnocchi erin en blijf erbij met een schuimspaan: zodra ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze in porties eruit en doe bij de saus, waar intussen ook de basilicum bijzit (en als je wilt wat doormidden gesneden kerstomaatjes). Serveer met de kaas erover.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Groenten uit een Italiaanse tuin, lees hier mijn recensie.