Shoarma hoeft helemaal niet van vlees, want ook allerlei groentes kun je vershoarmiseren, Oesterzwammen bijvoorbeeld, met een uitgekiende marinade en een oven heb je alles in huis voor een lekkere vega knutselmaaltijd.
Ik durf het u wel te bekennen: ik ben niet zo’n partytijger. Het nachtleven is niet aan mij besteed, want bij mij vallen de luiken al snel dicht. Ook in mijn jonge jaren was er geen kruid tegen gewassen: de man met de hamer kwam steevast veel te vroeg langs. Ooit dacht ik enorme sjans te hebben bij een jongen in een discotheek die me alsmaar zat aan te staren, tot later bleek dat hij niet was getroffen door mijn verpletterende schoonheid, maar dat ik er zo extreem slaperig uitzag en hij zich afvroeg wanneer ik om ging vallen. Het is nooit wat geworden tussen ons, dat moge duidelijk zijn.
Allesoverheersende knoflooksaus
Dat gebrek aan nachtelijk uithoudingsvermogen had ook gastronomische gevolgen. Wie nooit tot in de kleine uurtjes gaat stappen, heeft ook nooit de neiging om een broodje shoarma te eten. Shoarma, gyros en döner kebab zijn allemaal variaties op hetzelfde thema: een grote draaibare kegel gekruid vlees waar gare reepjes vanaf worden gesneden waar je in zwaar beschonken toestand niet echt veel van proeft, al kan dat ook komen door de onvermijdelijk allesoverheersende knoflooksaus, Heb ik dus van horen zeggen, want ik ben zoals gezegd geen ervaringsdeskundige. En voor wie nu behulpzaam wijst op de voorgekruide shoarma-reepjes uit de supermarkt voor thuis, ook die vind ik weinig aanlokkelijk.
Vershoarmiseren
Maar zoals het gaat met alle vormen van voorheen o zo ordinair fastfood: ineens gingen sterrenchefs zich erop storten. Van Noma tot New York, iedereen begon te experimenteren met shoarma. Al snel niet meer met vlees – zó passé – maar met groente. Van knolselderij tot spitskool tot oesterzwammen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het valt kennelijk te vershoarmiseren. Restaurantbezoek zit er nog even niet in, laat staan ver over de grens, dus ik sloeg zelf aan het uitproberen. Want wij zijn thuis namelijk wél dol op knutseleten. Dus dat je een verzameling al dan niet voorbereide ingrediënten op tafel zet en dat iedereen dat vervolgens zelf groepeert in een broodje, wrap, taco of slablad. En dan met de hand opeten natuurlijk. Kinderachtig? Welnee. Als u zorgt voor wat ingemaakte groente erbij wordt het meteen culinair.
En daarna lekker op tijd braaf onder de wol met een boek.
RECEPT Shoarma van oesterzwammen (vega)
Nodig voor 2 personen:
4 pitabroodjes
300 g oesterzwammen
Marinade:
4 eetl olijfolie
3 eetl Japanse sojasaus
1 uitgeperste knoflookteen
1 grote tak verse rozemarijn, fijngehakt
1 theel gerookt paprikapoeder (pimentón)
1 theel kardemom
1 theel piment
½ theel chilivlokken
zout & peper uit de molen
Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C. Meng de marinade in een grote kom. Scheur de oesterzwammen in reepjes en hussel grondig erdoor. Laat een uurtje (of langer) staan. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ± 20-25 minuten in de oven tot ze donkerbruin zijn met knapperige randjes. Leg op het laatst de pitabroodjes ook even in de oven om mee te warmen. Zet broodjes, oesterzwammen en allerhande bijgerechten op tafel. Daar komt u wel uit, lijkt me zo.
Suggesties voor erbij: Knoflooksaus (zie tip hieronder), gehalveerde kerstomaatjes, geraspte wortel, verse munt, (ijsberg)sla. En liefst ingemaakte rode ui, radijsjes en komkommer. Breng daarvoor 1 dl (rijst)azijn plus een eetlepel suiker en een theelepel zout aan de kook, giet bij de groente in een ziplockzak, of twee. Leg minstens 1 uur in de koelkast.
TIPS:
• Maak zelf snelle knoflooksaus van 5 eetl Turkse yoghurt, 2 eetl mayonaise, 1 dikke uitgeperste knoflookteen, een kneepje citroensap, versgemalen peper en zout plus eventueel wat gedroogde oregano.
• Zie ook mijn recepten voor een hele pot vol ingemaakte rode ui (overal lekker bij!) en supersnel ingemaakte wortel/radijs/komkommer volgens de Japanse methode van tsukemono.
• Ook leuk: kweek zelf je eigen oesterzwammen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.