De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 oktober 2012

Salade met geroosterde bloemkool (vega)

Op zoek naar een leuk recept uit het gisteren besproken boek Arabia bij je thuis hadden de auteurs nog wel een tip voor me: dukkah. Een Egyptisch specerijen-noten-kikkererwtenmengsel dat je eet met olijfolie en brood om te dippen. Of het ook met kikkererwten uit blik kon, vroeg ik meteen, de humuskwestie indachtig. Nee, dat niet. Je hebt er kant-en-klaar geroosterde kikkererwten voor nodig (Merijn & Nadia: ‘Niet met rauwe dan gegarandeerd buikpijn’), maar die had mijn Turk-op-de-hoek nou weer even nét niet paraat. Dus werd het de Salade van geroosterde bloemkool met linzen en tahina-citroendressing.

Nodig voor 4 personen:
1 kleine bloemkool
¼ Marokkaans panbrood of ander stevig brood
100 g Puy-linzen
2 bossen platte peterselie
½ gekonfijte citroen
2 dl witte tahina (sesampasta)
1 knoflookteentje
Sap van 2 citroenen
milde olijfolie & frisgroene olijfolie
zout

Verwarm de oven voor op de grillstand. Verdeel de bloemkool in roosjes en snij die in dunne plakjes. Hussel ze om met wat milde olijfolie (lees: niet je beste extra vergine voor door de sla, maar gewone) en zout. Scheur het brood in kleine stukken, hussel ook om met wat olijfolie en doe ze bij de bloemkool. Rooster beide in circa 10 minuten goudbruin onder de grill
Kook intussen de linzen beetgaar in circa 20 minuten. Plus de blaadjes en jonge takjes van de peterselie (lees: gooi de dikke stelen weg, die zijn taai). Oja, wel die lekkere flinke bossen van de Turk/Marokkaan nemen, niet die miserabel kleine plukjes in een plastic bakje van de supermarkt, we willen hier wel wat substantiële hoeveelheid. Snij de halve gekonfijte citroen in vieren, verwijder het vruchtvlees (lees: dat is bremzout, niet gebruiken!) en snij de schil (die moet je hebben! verrukkelijk aromatisch!) in ultradunne reepjes. Maak een dressing van de tahina, knoflook, het citroensap, zout, 1 dl kokend water en een scheutje frisgroene olijfolie (nu wel de lekkerste nemen die je hebt). Het hete water zorgt ervoor dat de dressing mooi vloeibaar blijft (lees: met koud water wordt het betonpasta, dus pas op…). Wordt de dressing toch weer dik, voeg dan wat meer heet water toe en breng opnieuw op smaak met zout.
Meng op het laatst de geroosterde bloemkool en de croutons met de peterselie, linzen en gekonfijte citroen. Besprenkel rijkelijk met tahinadressing.

Noot: de meeste ingrediënten vind je dus bij de Turks/Marokkaanse buurtsuper. In plaats van Marokkaans panbrood kun je ook (maar da’s mijn tip) pitabroodjes nemen. En die Puy-linzen vind je dan weer in de natuurwinkel. Ach, zo kom je nog eens ergens. Achterin het boek, maar ook op de website van Nadia en Merijn vind je overigens allemaal handige adresjes.

Dit heerlijke recept komt zoals gezegd uit het boek Arabia bij je thuis, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Orzo caprese

Kerstkoekjes bakken

Brunette de veau

Vorig bericht: « Kookboek Arabia bij je thuis
Volgend bericht: Kookboek Kookkaravaantje »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN