Hij duwt iedereen pardoes van de bestsellerlijsten, Jamie in 15 minuten. Nou was er geen levende ziel op deze aardbodem die de recepten uit zijn vorige kookboek, Jamie in 30 minuten, binnen een half uur wist te bereiden, maar dat mag de gretige hebberigheid kennelijk niet drukken. Jamie blijft Jamie, en die moeten we in huis hebben. Begrijp me niet verkeerd: ik ben fan van het eerste uur van Jamie Oliver. Ik vind het fenomenaal hoe hij ons allemaal heeft geleerd dat koken niet iets is om bang voor te zijn, ook niet als er straks ineens zes/acht/twaalf hongerige collega’s/voetbalteamleden/schoonmoeders op de stoep staan. Met onstuitbare vrolijkheid gooide hij ingrediënten in pannen, en je wilde vervolgens nog maar één ding: zelf ook aan de slag. Koken, leuk! Om nog maar te zwijgen van zijn bewonderenswaardig goede werk met schoolfriet etende kinderen en kansarme jongeren die niet aan een baan kwamen.
Snel, snel, snel
Maar koken in 15 minuten? Moet dat nou? Wat komt er dan hierna? Jamie in 7 minuten? Natuurlijk, niemand heeft op maandagavond tijd om vierenhalf uur lang rundvlees te marineren en te boeufbourguignonnen. Maar altijd en eeuwig maar weer die focus op snel, snel, snel, alsof er werkelijk niets anders belangrijk is in het eetbare leven. Bah. Zo. Dat wou ik maar even gezegd hebben. Want hij heeft nog altijd prima gerechten op z’n repertoire hoor, daar niet van.
Multinational
Wat ik me nou wel eens stiekem afvraag is in hoeverre hij nou zelf nog die kookboeken maakt. De beste man is zo beroemd en veelgevraagd en dan heeft hij ook nog een vrouw en vier kinderen. Zou hij überhaupt nog wel ergens tijd voor hebben? En boeken maken, dat kost een berg tijd hoor, kan ik uit ervaring verklappen. En ook maak ik me soms wel eens een beetje zorgen. Ons aller leuke, boy-next-door-Jamie is zo langzamerhand geen mens meer maar een bedrijf, een multinational die maar voortdendert en waar volgens mij complete hordes medewerkers allemaal doen alsof ze zelf ook een beetje Jamie zijn. Heeft hij nog wel een beetje een leuk leven? Nou ja, dat vreemd-moederlijke gevoel bekruipt me zo af en toe.
Tuinieren
Of is dat 15-minutengedoe een signaal dat hij een beetje uitgekeken raakt op al dat koken? Intussen bracht hij namelijk ook een complete tuinserie op de markt. Tuinieren met Jamie?! Het moet niet gekker worden. Harkjes, schepjes, bollenplanttangen, je kunt het zo gek niet verzinnen. Ik neem wel aan dat het wel de bedoeling is dat je eetbare spullen gaat kweken, niet zomaar sierafrikaantjes en begonia’s. Van het weekend stond ik toevallig in kookwinkel Oldenhof bij een boeksigneersessie geparkeerd tussen zijn speciale groenkasjes en verpottafeltjes en ik moet zeggen: die zagen er reuze kek uit en geschikt voor elk balkon. Eigenlijk heel simpel, gemaakt van donkergebeitst vurenhout en met ribbeltjesplexiglas, maar wel met een Jamie-stempel aan de zijkant. Te bestellen als bouwpakket, dus helaas, je moet de boel wel zelf in elkaar schroeven, daar komt Jamie je niet bij helpen.
Jamie Oliver, Jamie in 15 minuten, uitg. Kosmos, ISBN 9789021552767, € 29,95
Jamie Oliver, Jamie in 30 minuten, uitg. Kosmos, ISBN 9789021549248, € 29,95
Jamie Oliver tuinierlijn, vanaf € 11,95 (onkruidmes) tot € 179 (kweekkas met 2 planken)