Ja hoor, al in september bereikte mij het eerste verzoek om een recept voor pepernoten. Dat kon ik nog makkelijk negeren. Maar ze bleven komen, de mailtjes: ‘Ik zou heel graag aan de slag gaan met het bakken van pepernoten, heeft u daar een recept voor? En dan heb ik ook nog eens voorkeur voor een beetje oudbakken noten en niet te vers (smakend)…’ Tja. Wat nu? Kijk, kruidnoten, daar kun je me ‘s nachts voor wakker maken. Die knisprig knusprige knapperbolletjes waarvan je ongemerkt een hele bak leegsnaait, jaaa. Maar die taaie, bonkige pepernoten met opdringerige anijssmaak? Nou nee. Liever niet. Maar ik heb natuurlijk een dienende functie. En U snakt naar pepernoten.
Kant-en-klaar: Bolletje Oudhollandse pepernoten
Inhoud: Roggebloem, glucose, fructosestroop, water, suiker, rijsmiddel (E500), stabilisator (E420), anijsolie en tarwebloem.
Nee, dan de drie vrolijke dames van het prijswinnende kruidnotenboek Maak van de noot een deugd. Marije Sietsma, Karin Sitalsing en Helga de Graaf doen er helemaal niet moeilijk over. Hun boek is van vorig jaar, maar nu weer helemaal actueel. Een grappig kookboek is het, vormgegeven in campy jaren 50-sfeer maar vooral mudjevol recepten van, met en over onze vaderlandse trots: het kruidnootje. Maar de dames zijn niet te beroerd om tussen alle kruidnoten door ook, vooruit, één pepernotenrecept te geven.
Kijk, dat is nou een fraai staaltje van over je schaduw heen springen waarvoor ik alleen maar bewondering kan hebben. Daarom hierbij hun recept voor échte pepernoten.
Nodig:
125 g honing
75 g stroop
1 ei
150 g roggemeel
150 g tarwebloem
½ tl bakpoeder
2 tl gemalen anijszaad
1 tl korianderpoeder
1 tl kaneelpoeder
snufje zout
Meng de honing, stroop en het ei door elkaar in een grote kom. Zeef de overgebleven ingrediënten boven diezelfde kom en roer dat door het honingmengsel tot je een mooi deeg krijgt. Kneed met de hand verder tot een stevige bal, wikkel in plasticfolie en laat tenminste twee uur rusten in de koelkast, dan trekken de smaken van de specerijen mooi in het deeg.
Verwarm intussen de oven voor op 160 °C. Rol het deeg uit tot een dikke lap van circa 1,5-2 cm dik en snij er stukjes af. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Nee, weersta de neiging om balletjes te draaien, dan worden het alsnog vreemd smakende kruidnootjes. Bak de bonkjes in 10-15 minuten lichtbruin.
Tips:
- De term kruidnoot en pepernoot worden tot gekmakens toe door elkaar gehaald. Althans: kruidnoten worden vaak pepernoten genoemd. Andersom gebeurt niet of nauwelijks. Het schijnt allemaal begonnen te zijn in 1940, toen het tijdschrift Panorama een recept publiceerde van kruidnoten, maar er doodleuk ‘Pepernoten’ boven zette. Daarna was het hek van de dam.
Op Needatzijnkruidnoten.wordpress.com wordt het verschil voor eens en voor altijd inzichtelijk gemaakt. - Anijszaad lijkt op venkelzaad, al is dat laatste wat zachter en zoeter. Niet te verwarren met steranijs, en al helemaal niet met anijsblokjes (met suiker). Net als voor alle specerijenpoeders geldt: eenmaal gemalen holt het in smaak achteruit. Geen kiloverpakking aanschaffen dus. Het lekkerst is om zelf anijszaadjes fijn te stampen in de vijzel.P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .