Nederland is sinds deze zomer twee nieuwe eettijdschriften rijker, Jamie Magazine en Sabor. Ze konden niet meer van elkaar verschillen. Over de Nederlandse versie van het blad rond de populaire tv-kok Jamie Oliver schreef ik al eerder, nu is Sabor aan de beurt. Dat richt zich niet op een makkelijk en lekker recept voor vanavond, maar op de geïnteresseerde en artistiek angehauchte eetlezer. Een tikje vergelijkbaar met het aloude bouillon-magazine, maar dan wel met een heel andere uitstraling.
Controverse
Opvallend zijn vooral de lengte van de verhalen – dit is serieus leesvoer van 2000 tot 5000 woorden – en de stijlvolle fotografie. Drijvende kracht achter het blad Fermin Albert hecht veel waarde aan esthetiek, zo vermeldt hij in het voorwoord, en dat zie je duidelijk in het hele blad terug. De onderwerpkeuze is gevarieerd en zeker niet alledaags. Zo is er een pleidooi voor geitenvlees en een kunstartikel over prachtige soepterrines, zeldzaam bestek en weelderige eetstillevens uit de Gouden Eeuw. Ook de controverse wordt niet geschuwd in de vorm van een verhaal van Nelleke Launspach over foie gras. Op de openingspagina’s links een levensgrote foto van een ambachtelijke, diervriendelijk geproduceerde eendenlever, op de rechterpagina een enge opgeblazen variant uit de foute industrie. Gevolgd door een genuanceerd en zeer compleet verhaal over dit o zo heikele onderwerp. Klasse!
Ver-van-mijn-bed-show
De rubriekstitels zijn om onduidelijke reden consequent in het Engels, de auteurs en fotografen zijn internationaal geronseld en onder de geïnterviewde talking heads treffen we een New Yorkse voedselprofessor, een Libanese kookboekenschrijfster in Londen, en een Italiaanse Slow Food-held. Het blad werpt naar eigen zeggen “een verkennende en ruimdenkende blik over de grenzen om u een rijkdom aan kennis over culinaria uit de hele wereld aan te bieden”. Het wil haar lezers “meenemen naar nieuwe plekken overal ter wereld, om hen kennis te laten maken met interessante culturen en persoonlijkheden”. Dat klopt dus als een bus, al kan daarmee het risico op de loer liggen van ietwat ver-van-mijn-bedshow. Maar gelukkig is er ook een interview met onze eigen François Geurds (restaurant Ivy in Rotterdam).
Hainanese keuken
Valt er nog wat te koken? Jazeker, recepten zijn er ook. Bijvoorbeeld bij de prachtig gefotografeerde “Siciliaanse affaire” die lijkt op een serie stills uit een De Sica-film. Recepten uit de Hainanese keuken (Huh? Hainan? Dat blijkt een eilandprovincie in de Zuid-Chinese zee, halverwege tussen Vietnam en China). En met geitenmelk kan er ook veel meer dan je denkt. Kortom: een fraai blad om langzaam te savoureren dat zeker mee kan in de vakantiekoffer.
Sabor kost € 6,95. De eerstvolgende editie verschijnt in december 2011, vanaf 2012 is het de bedoeling dat het blad elke twee maanden verschijnt.