De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 april 2013

Wolkencake chocolade

Dat heb ik weer. Probeer ik eens uit onderzoeksjournalistiek oogpunt een pak Dr. Oetker Wolkencake, wordt het ondanks de minutieus opgevolgde instructies en de ‘lukt altijd garantie’ op het pak bij mij een onooglijk soort ingezakte halve koksmuts. Alleen dan bruin. Geen zee in de keuken gaat mij te hoog, maar geef mij een pakje of een zakje en het gaat prompt mis. Het moet welhaast een samenzwering wezen van de pakjesindustrie.

Hoe kwam het zo? Verschillende lezers vroegen om een doe-het-zelfversie van chocoladecake uit een pak van Dr. Oetker. Geen gewone cake, nee, een wolkencake. En er gaat geen boter in, maar slagroom. Het klonk bijna te mooi om waar te zijn: een chocoladecake die zowel smeuïg als luchtig is. Ik ben dol op smeuïge, zompige cake met lekker veel chocola, maar dat is vaak vrij compact. Met cacaopoeder in plaats van chocola krijg je er weliswaar een hoop lucht in, maar voor je het weet zit je ineens opgescheept met een gortdroog geheel. Wat altijd weer te repareren valt met een ferme dot jam ertussen (denk: Sachertorte) of slagroom, daar niet van. Maar luchtig én smeuïg tegelijk? Dat wilde ik wel eens meemaken.

T-wolkenchococakeUit een pak: Dr. Oetker Wolken Choco cake
Inhoud: Suiker, tarwebloem, tarwezetmeel, magere cacaopoeder, 4,5% chocolade (suiker, cacaomassa, cacaopoeder, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanillearoma), glucosesiroop, cacaopoeder, rijsmiddelen (E575, E500, E450i), emulgatoren (E472b, E472a), eiwitpoeder, magere melkpoeder, verdikkingsmiddel (xanthaangom).
Zelf toevoegen: 200 ml slagroom, 3 eieren

Het pakjesexemplaar bleek echter wolkachtig noch weelderig, de consistentie deed eerder denken aan stopverf. Maar het ergste: hij smaakte niet naar chocola. Dat deed de deur dicht. Daarom sloeg ik zelf aan het bakken en experimenteren. Nog best lastig, want smeuïge, zompige cakes met lekker veel chocola zijn vaak vrij compact, en cakes met cacaopoeder in plaats van chocola worden weliswaar luchtig, maar ook al snel gortdroog.

Recept
Maar het is gelukt. Mijn eigen versie is zacht, sappig en chocolade-achtig met een bros, knapperig korstje..

Het recept voor mijn eigen Wolkige chocoladecake is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Weense gehaktballen

Appeltaart

Mais-quesadillas

Vorig bericht: « Feestrecept: zalm uit de oven
Volgend bericht: Rode croco wijnkoeler »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN