• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 april 2013

Kookboek Chips plus recept

chips-coverZe hebben hun reputatie niet mee, chips. Gedachteloze graaisnack voor bankhangers tijdens luie televisieavonden, door de fabrikant zorgvuldig voorzien van een chemisch goedje ten behoeve van de dooreetfactor. Toch zijn bij trendy culi’s de chips al lang uit het verdomhoekje. Dan hebben we het niet over ordinaire patatje-joppie-familiezakken, maar over liefdevol bereide designchips. Chips waar over is nagedacht, als het kan ambachtelijk bereid, of op z’n minst met de illusie daarvan. De overburen zijn er goed in, met merken als Tyrell’s, Burt’s en Jonathan’s, maar vlak ook die uit onze eigen Hoeksche Waard niet uit. Maar wij zijn hier van het zelf doen.

70 pagina’s
Laat nou toevallig net het boekje Chips zijn verschenen bij uitgeverij Becht, met daarin voor nog geen tientje wel zeventig pagina’s lang chipsrecepten. Voor in de frituurpan of uit de oven, zoals de werkelijk beeldschone ovenchips met takjes kruiden ertussen. chips1Natuurlijk veel aardappelvarianten, maar chips kan ook van bietjes, wortel, pastinaak, rammenas, koolraap, zoete aardappel, appel, bakbanaan, of – zeer decoratief – van lotuswortel uit de toko. Zelfs verre neven uit de chipsfamilie komen aan bod zoals kroepoek, nachos en zoete merveilles.

Chipsen
Wie eenmaal aan het chipsen is geslagen, maakt werkelijk óveral chips van: Parmezaanse kaas, spek, ja zelfs van lasagnedeeg. En omdat chips in het Engels ook patat betekent, staan er ook allerlei frietrecepten in, tot auberginepatatten aan toe. Maar laten we eerst maar eens gewoon chips gaan bakken. Nu ja, gewoon, we doen chips met citroen en rozemarijn. Dat kun je je meest chique visite rustig voorzetten bij de borrel.

chips2Recept
Nodig voor 4 personen (250 g):
1 kilo aardappels (bintje, charlotte)
3 liter frituurolie
2 eetl zeezout
rasp van 1 citroen
blaadjes van 1 takje rozemarijn

Meng zeezout met citroenrasp en fijngehakte rozemarijn tot één geheel, gebruik eventueel de vijzel. Was de aardappels, eerst schillen mag, maar hoeft niet. Snij in dunne schijfjes van 1 mm, liefst met de mandoline. Met een dunschiller of kaasschaaf kan ook, al worden ze dan wel minder mooi rond. Spoel af in water net zo lang totdat het water helder blijft. Droog zorgvuldig af tussen twee theedoeken. Verhit de olie in een frituurpan tot 160 °C of in een steelpan. Doe steeds een kleine hoeveelheid aardappels in de olie en schud zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken. Bak lichtbruin en krokant. Vis eruit, leg op keukenpapier en bestrooi meteen met het kruidige zout. Herhaal de hele procedure met de rest van de aardappels. Twee dagen houdbaar in goed gesloten zak of blik.

TIPS:
• Hoe zie je in een steelpan of de olie heet genoeg is? Als je er een proefschijfje in laat glijden en er luchtbelletjes omheen ontstaan.
• Ga je niet meteen bakken? Bewaar de aardappelschijfjes dan zolang in koud water en dep ze pas vlak voor gebruik goed droog.
• Kruidenzout over? Kip mee inwrijven of over aardappels uit de oven strooien.

Orathay, Chips, uitgeverij Becht, ISBN 9789023013778, € 9,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vis met kruimelkorst

Oranje koeken voor Koningsdag

Vegetarische bagel

Vorig bericht: « Cursus kookboek schrijven (deel 4: puzzelen)
Volgend bericht: Vierkazensaus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN