Soms koop je kookboeken vanwege de prachtige cover, soms is juist het tegendeel het geval. De voorkant van het vertaalde Franse boek A la Mère de famille oogt namelijk nogal oubollig, donkergroen, weinig uitnodigend. Althans, dat vond ik. Ook bij binnenkomst is het even wennen, je valt namelijk meteen midden in het boek, zonder inleiding. Een beetje gek voor mensen die nog nooit van deze gelijknamige Parijse chocolaterie gehoord hebben, en daar moeten er zeker in ons land toch legio van zijn? O nee, gelukkig, na de eerste paar recepten begint alsnog het verhaal over de geschiedenis van deze lekkeredingenwinkel, die helemaal teruggaat naar 1761.
Drie kruidkoeken
Cake, koekjes, bonbons, truffels, marshmallows, lolly’s, zuurstokken, karamels, gekonfijt fruit, jam, ijs, man, wat een heerlijkheden allemaal voor de zoetekauwen onder ons. De recepten zijn bovendien heel duidelijk en overzichtelijk opgeschreven. En dan zijn ze ook nog eens stuk voor stuk voorzien van een paginagrote foto, wat een luxe! Wel zijn de hoeveelheden soms wonderlijk. Cakes gaan per twee, kruidkoeken zelfs per drie. Recepten voor 25 madeleines, 50 boterkoekjes, 60 karamels. Als lezer kun je meteen zelf ook een winkeltje beginnen, of je moet een grote, hongerige familie hebben.
Tempereer
Er zijn wel meer gekke dingen in dit boek, die met een betere redacteur voorkomen hadden kunnen worden. Het eerste het beste recept rept bijvoorbeeld van ‘tempereer de chocolade’, maar hoe doe je dat? Het staat er niet bij. Gek genoeg ook niet bij de 43 (!) algemene instructies voorin het boek. Pas veel later, bij een ander recept, volgt de uitleg. Daar had een paginacijferverwijzing nou handig geweest. Die zijn er soms wel, vaker niet.
Bult
En waar de recepten uitblinken in helderheid, zijn de begeleidende teksten soms een tikje krom vertaald: ‘De madeleine schijnt een bult te krijgen wanneer je de oven op het moment dat deze aan de randen gaar is [wat, die oven?] maar in het midden nog niet, snel opendoet en meteen weer sluit. Maar hé! Wat loop ik hier nou toch te kniesoren zeg! Prachtboek met prachtfoto’s van prachtrecepten. Bovendien is het boek een puike remedie tegen Weltschmerz, verregende vakanties en andere ongemakken: gewoon lekker even bladeren en je knapt acuut weer op.
Allez hop, naar Parijs
Alleen, hoe hebben ze het aangedurfd om al hun recepten zomaar prijs te geven in een boek? Is het geen risico dat er voortaan niemand meer naar de winkel komt? Het tegendeel lijkt het geval. In plaats van de keuken in te duiken, bespeurde ik bij mezelf de dwingende aandrang om, allez, hop, in de trein naar Parijs te springen teneinde bij ze langs te gaan en allemaal lekkere dingen in te slaan…
Morgen het recept voor aardbeienblokjes uit het boek!
Julien Merceron, A la mère de famille, uitgeverij Good Cook Publishing, € 29,95, ISBN 9789461430878