Als ik ergens dol op ben, dan zijn het Pâtes de fruit. Paaaat, niet patéééé. Van die gesuikerde fruitblokjes waar het Nederlands niet echt een naam voor heeft, maar de Franse confiseur dus wel. Als ik in Parijs ben geweest, neem ik steevast een doosje mee. Die van Hédiard zijn bijvoorbeeld heel fijn, en heus niet alleen vanwege dat rode doosje. Welke ik nog nooit geprobeerd heb, gek genoeg, zijn die van de Parijse winkel A la Mère de Famille. Maar meteen bij het openslaan van hun kookboek viel ik als een blok voor de foto van hun pâtes de fruit op de Eiffeltoren. Ik had hem gisteren ook al, maar ik doe hem doodleuk nog een keer. Zo prachtig!
En aangezien er tal van recepten in het boek staan, wordt het hoog tijd om ze eens zelf te gaan maken. De keuze viel op aardbeien, die zijn nu overal te krijgen. Wel een recept waarmee ik alle suikervermijders enorm op de kast ga jagen, maar dat is niet anders. Nee, het kan vast niet met stevia…
Nodig voor 50 stuks
12 g gele pectine
50+550 g suiker
500 g aardbeienpuree
100 g honing
80 g citroensap
Plus nog meer suiker voor de afwerking
Stap 1 – Gelei:
Bekleed een bakplaat met vetvrijpapier en zorg voor 4 opstaande randen. Aardbeienpuree maak je natuurlijk door gewoon de staafmixer op een doos rijpe aardbeien te zetten. Voor het lekkerste effect duw je het daarna door een zeef, om de pitjes te verwijderen. Meng de pectine (Nee, ik weet ook niet wat speciaal gele pectine is. Mijn tip: Marmello geleerpoeder uit de natuurwinkel) met 50 g suiker. Verwarm de aardbeienpuree in een pan tot 50 °C (Mijn tip: de digitale kernthermometer die je in vlees steekt) en doe dan het suiker-pectinemengsel erbij. Laat 1 minuut koken. Voeg de resterende 550 g suiker toe, breng weer even aan de kook en voeg de honing toe. Verwarm alles tot 107 °C. Voeg het citroensap toe om het koken te stoppen. Citroensap in gram klinkt gek, maar de Fransen zullen het wel weten, dus gewoon even afwegen op de weegschaal. Giet de loeihete massa onmiddellijk in de bakplaat en laat een nacht bij kamertemperatuur afkoelen. Niet in de koelkast zetten, die raakt acuut de kluts kwijt.
Stap 2 – Afwerken:
Til de aardbeiengelei met bakpapier en al van de bakplaat , haal het papier eraf en bestrooi beide zijden met suiker. Snij in keurige blokjes van 3×3 cm en haal die nog een keer door de suiker. Bewaar de aardbeienblokjes op een droge plaats in een afgesloten trommel of plastic doos. Consommer avec modération…
P.S. Kan in plaats van aardbeien natuurlijk ook heel goed met frambozen. Die moet je zéker zeven, qua pitjes.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek A la mère de famille. Lees hier mijn recensie.