Helaas. Aan mijn kampeerzomerserie in Trouw is een eind gekomen. De tent kan weer ingepakt, de gastankjes zijn leeg, de koekenpan is nu zo krom dat hij hier mag achterblijven en de pollepels zijn sowieso zoekgeraakt in het hoge gras. Toch heb ik lang niet alle tips van lezers kunnen behandelen. Wat had ik nog graag net als Joost Bijlsma een eitje gebakken op de motorkap (‘het ultieme vakantiegevoel’). Kaasfondue is er ook niet van gekomen, terwijl Erna Hegeman nog wel zo’n intrigerende tip stuurde: ‘De fondue eerst bereiden op het campinggasstel, intussen twee bakstenen zoeken (of lenen en terugleggen), waxinelichtjes eronder en kaasfonduen maar.’
Slaapzak
Ook ben ik helemaal vergeten om à la Liet de Vries de gare pasta eens af te gieten door een lingerie-netje en heb ik geen soep gekookt van de brandnetels rondom de tent, zoals Rik Jan van Hulst suggereerde. De pizzaboterhammen uit de koekenpan van Coby Visser wachten nog op uitvoering, net als de gevulde pannenkoekjes van Gea Evenhuis. En verdorie, ik heb geen enkele keer de slaapzak ingezet, terwijl menig lezer mij daar toch op gewezen heeft. Zoals Lysbeth Strating: ‘Rijst, pasta, aardappelen en ook groente even kort koken op je campinggasje en dan warm ingepakt in je slaapzak verder laten doorgaren. Met een beetje geluk is je slaapzak ook nog een beetje warm als je er ‘s avonds in glijdt. En het brandt in bed nooit aan!’
Slaapmatjeskoeltip
Het is niet anders. Volgend jaar zal ik opnieuw moeten gaan kamperen. Dan ga ik beslist ook de slaapmatjeskoeltip van Cees Hoffmann uitproberen: ‘Het kan binnenin de tent erg heet worden, maar de grond is koud en slaapmatjes en slaapzakken isoleren. Ideaal voor boter, kaas, wijn en bier. Alleen uitkijken dat je niet per abuis op bed gaat zitten met het eten eronder…’ Maar voor ik het kampeerbestaan uitzwaai snel nog even iets met de barbecue, want ook daar is het in deze serie tot nu toe niet eens van gekomen.
Recept: Vispakketjes van de BBQ
Nodig voor 4 personen:
4 visfilets à ± 175 g (witvis of zalm of wat de lokale markt maar heeft)
1 courgette
200 g kerstomaatjes
2 knoflooktenen
1 citroen
paar takjes verse tijm
scheutje olijfolie
evt. 1 glas witte wijn
zout & peper uit de molen
Leg vier grote stukken aluminiumfolie klaar. Snij de courgette in flinterdunne plakjes of hanteer de kaasschaaf. Doe in een grote kom. Snij de kerstomaatjes doormidden en hak de knoflook fijn. Doe samen met een scheut olijfolie, zout, peper en als u heeft wat losgeriste tijmblaadjes ook in die kom. Hussel alles losjes door elkaar en verdeel over de folievellen. Bestrooi de vis rondom met zout en peper en leg op de groente. Leg op elke vis een plakje citroen. Lekkerbekken gieten er ook nog een scheutje wijn bij. Vouw de pakketjes zorgvuldig dicht, eerst van boven, dan de beide zijkanten. Maar niet te strak, er moet wat ruimte blijven voor de stoom die van binnen gaat ontstaan. Bak ze ± 15 minuten op de hete barbecue, iets langer bij hele dikke moten of een nogal uitgeblust vuurtje.
TIPS:
• Neem groentegarnituur dat snel gaar is. Denk ook aan lenteui, champignons, flinterdunne reepjes paprika. Boontjes, preiringen en wortelreepjes zijn ook lekker, maar die moeten eerst even een paar minuten worden geblancheerd in kokend water.
• Variant: vervang de kerstomaatjes door van die lekkere halfgedroogde tomaatjes op olie. Wat kappertjes erbij is ook fijn. Of olijfjes, om het helemaal mediterraan te maken.
• Laat vooral iedereen aan de gammele kampeertafel zelf z’n eigen pakketje openvouwen, dan komen de heerlijke geuren vrij.
• Alweer thuis? Het kan ook in de oven. Kwartiertje op 200 graden.
Dit was de zevende en voorlopig laatste aflevering van Koken met Karin op de camping. Terug naar aflevering 1 (pasta), 2 (chili), 3 (couscous), 4 (rijstsalade), 5 (vispannetje en tortilla) en 6 (krieltjessalade). Vanaf volgende week zaterdag ga ik in de krant weer verder met mijn antipakjesrecepten.