De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 juli 2013

Koken op de camping: couscous

KmK-camping-3Koken met Karin wijdt zich deze zomer aan het koken op de camping. Vandaag aflevering 3.

De lol van het kamperen, als ik het goed begrepen heb, schuilt in het creatief omspringen met de onvermijdelijke beperkingen. Nu, daar kan ik als geroutineerd vakantiehuizenhuurder in meegaan. De mooiste herinneringen bewaar ik aan een soort Villa Kakelbont aan de Normandische kust dat we ooit huurden met een groep vrienden. Voorzien van een trits slaapkamers en evenzovele badkamers, kasten vol Asterix-stripboeken, twee woonkamers met open haard en niet te vergeten een geheel geoutilleerde keuken plus immense bijkeuken.

Gastronomisch
Alleen deed van de oven slechts de onderwarmte het, en soms juist alleen de bovenwarmte. Ook na drie keer ontkalken viel er met het koffiezetapparaat geen land te bezeilen, laat staan koffie zetten. De mixer brandde meteen door, de staafmixer gaf überhaupt geen teken van leven, de citruspers idem dito. Maar dan wel weer twaalf oestermessen in de keukenla. Nog nooit zo’n geweldige vakantie gehad, met volop geïmproviseerde maar desalniettemin gastronomische maaltijden. Ik bedoel maar.

Campinghardware
Maar nu terug naar de camping. Welke hardware heb je nodig? ‘De skottelbraai’, zegt raskampeerder Trienke Lootsma stellig. ‘Ja, het is erg. Maar echt, hét geheim voor niet te veel mee slepen en toch goed kunnen koken. Verder een koekenpan en een grote en kleinere pan. Vergiet. Plastic bak. Goede messen (broodmes, groot mes en aardappelschilmesje) en snijplanken.’ Ook een grappige tip komt van Christa Bijkerk: ‘Als je maar één pan hebt, zorg dan voor een wokpan. Groot genoeg om voor meerdere mensen te bakken maar je kunt er ook in koken en hem als (sla)schaal gebruiken.’

Kampeerpannensetje
Menigeen mailde ook lyrisch over die onverwoestbare kampeerpannensetjes, zoals Marita Heesen: ‘Leeg passen ze in elkaar en tijdens het koken kunnen ze op elkaar staan. Het eerste onderdeel van de maaltijd kook je in een grote pan, het tweede in een kleinere, dan fungeert de grote pan als deksel en de inhoud blijft warm.’

Recept Couscoussalade
Vandaag de vegetarische* couscoussalade van Angèle uit het Brabantse Vinkel, een recept waar zowel skottelbraai, wok als kampeersetje voor ingezet kunnen worden.couscoussalade

Nodig voor 4 personen:
250 g couscous
250 g rijpe kerstomaatjes
200 g gedroogde abrikozen
100 g rozijnen
1 grote ui
handje peterselie
1 theel kaneel
evt. snuf cayennepeper
zout en peper uit de molen
scheut olijfolie
evt. kneep citroensap

Begin met water koken. Doe de couscous met de rozijnen in een grote kom. Snij de abrikozen in zo dun mogelijke reepjes en doe erbij. Meet 400 ml kokend water af, giet erop en voeg een scheutje olie toe. Leg een bord of deksel op de kom en laat een kwartier staan. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Warm een scheutje olie in naar keuze skottelbraai, wok of kampeerpannetje en fruit de ui en knoflook samen met de kaneel zachtjes 5 minuten zonder te laten verbranden. Voeg, zout, peper en als u heeft cayennepeper toe. Snij de kerstomaatjes in vieren, schep ze twee minuutjes erdoor en haal dan van het vuur af. Roer de couscous goed door met een vork. Schep dan de ui-tomaatjes erdoor. Proef op zout en peper. Er mag best nog een smeuïg beetje olie door. En een ferme kneep citroensap doet ook wonderen voor de smaak.

TIPS:
*) Voor carnivoren: serveer bijvoorbeeld met gebakken of gebarbecuede merguez-worstjes er bovenop. Wie geen vlees wil, kan er ook blokjes feta over strooien.

• Adèle gebruikt water met een groentebouillonblokje, maar met alleen zout en peper komt u er ook. Cayennepeper geeft wel fijn wat pit aan de hele zaak.
• Ik weet het, verse kruiden zijn niet altijd bij de hand, maar maken wel een wereld van verschil, desnoods van die diepvriespotjes uit de dorpssupermarkt. Koriander en/of munt zijn ook lekker.
• Ook lekker erbij: een fris sausje van yoghurt, grofgeraspte komkommer, knoflook, zout en peper en eventueel weer wat van die verse kruiden.

Dit is deel drie van Koken met Karin op de camping. Terug naar aflevering 1 (pasta) en 2 (chili).  Deze hele zomer vind je elke zaterdag in Trouw de nieuwste aflevering. Pas na het weekend staat het recept ook hier online. Tja, verschil moet er wezen. Na de zomer ga ik weer verder met mijn antipakjesrecepten.

Volgende aflevering: rijstsalade.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kruidkoek met sukade

Kerriesoep met linzen

Boerencake

Vorig bericht: « Broodzakje Boc ’n Roll
Volgend bericht: Earl Grey Primeur van Betjeman & Barton »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN