De afgelopen maanden moest elke dinergast eraan geloven: verse pasta. En dat allemaal dankzij een opzetstuk voor de Kitchenaid keukenmachine. Die machine had ik al langer, maar je weet hoe het gaat, voor je het weet wil je méér, en dan komen er zomaar ineens accessoires om de hoek kijken die je dan ineens ook persé moet hebben.
Het begon met een gewoon pasta-opzetstuk. Zo eentje om vellen pasta mee te draaien voor de lasagne. En die vellen kun je daarna weer in stukjes laten snijden, zodat je tagliatelle of spaghetti krijgt. Dat was al lollig. Ik heb al heel lang een handmatig pastamachientje waar ik menig kilometer deeg doorheen heb gezwengeld. Alle buurkinderen hebben staande op de gereedschapskist – om boven het aanrecht uit te komen – al eens totaal gefascineerd helpen draaien. Echt, mensen met kinderen zouden veel vaker zelf pasta moeten maken, je kroost is er uren, dagen, weken zoet mee. Maar goed, dat is het ouderwetse handwerk. De accessoire van Kitchenaid schroef je op de voorkant van de machine, je zet de motor aan, en ineens gaat alles vanzelf en blijkt dat je een hand over hebt om het deeg er mooi doorheen te laten lopen. Ik merk dat ik nu veel vaker ‘eventjes lasagne maak’ of ‘hoppekee, even snel een portie tagliatelle’.
En ja, dat bleek het begin van het einde. Toen ontdekte ik namelijk dat er nóg een pasta-accessoire was, inclusief 6 mallen, voor bucatini, fusili, rigatoni, spaghetti, kleine en grote macaroni. Een witte plastic gehaktmolen, zo ziet hij eruit. Je schroeft hem op de voorkant van de keukenmachine en vult hem van boven met stukjes deeg, die hij vervolgens door een schroef heen draait en dan door een mal van de gewenste pastasoort. Wel heel langzaam, zodat het aanvankelijk lijkt alsof er niks gebeurt. Verdorie zeg, heb ik eens een nieuw apparaat! Maar nee hoor, ziedaar, ineens komen er slierten onderuit gekronkeld, hoezee! Man, man, man, wat een pret! En dames, ook zoiets, mannen zijn de keuken niet meer uit te slaan. Doe er je voordeel mee.Het is even oefenen tot je de juiste substantie te pakken hebt: te nat deeg en de pasta verliest meteen z’n vorm (vooral fusili – wokkels – zijn notoir lastig), te droog deeg en de machine maalt zich het ongans. Ook even wennen: de garde onderaan het apparaat blijft ook alsmaar doordraaien. Om niet tureluurs te worden, kun je die beter even loskoppelen.
Met het snijdraadje dat onderaan zit kun je de pasta afsnijden op de gewenste lengte. Van korte penne tot lekker sliertige bucatini (een soort dikke, holle spaghetti). Die laatste is intussen bij mij thuis duidelijk favoriet. Bij voorkeur geserveerd met iets simpels, pesto of carbonara (foto), zodat de pasta zelf glansrijk in de hoofdrol blijft.
Het enige lastige is om na afloop de restjes deeg weer uit die mal te peuteren. De volgende dag als het deeg is opgedroogd en dan poeren met een satéprikker, werkt nog het beste.O ja, en wel vervelend dat al na een keer of vijf het afsnij-draadje afbrak. Snijden met een mes werkt toch minder goed; zelfs met superscherpe messen blijf je rafelrandjes houden aan je pasta. En foei, het hoort natuurlijk ook niet, dat zo’n duur onderdeel zo snel al kapot gaat!
Maar verder niets dan lof. Een fijn stukje speelgoed voor volwassenen.
Kitchen Aid Pasta Roller en snijder (basis-pastaset), adviesprijs 125 euro
Kitchen Aid Pasta Maker (set voor holle pastasoorten), adviesprijs 199 euro