• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 september 2012

Pastasaus wecken

Waarom heten tomatensauzen in flessen of potten in de winkel eigenlijk altijd pastasaus? Alsof dat het enige is wat je ermee kunt doen. Maar goed.

Kant-en-klaar: Bertolli Pastasaus Tradizionale
Inhoud: Tomaten 69%, geconcentreerde tomatenpuree, suiker, ui 1,9%, zonnebloemolie,
Italiaanse kruiden 1% (basilicum, oregano, tijm), zout, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, knoflook, gistextract, peterselie, voedingszuur: citroenzuur.

Ik heb ik weet niet hoeveel recepten voor tomatensaus, op mijn website, in mijn boeken en scheurkalenders, in de krant, overal vind je weer een net iets andere. Zo gek is dat niet. Er zijn immers net zoveel tomatensausvarianten als wegen naar Rome, zo niet meer. Verse, rijpe tomaten zijn nu overal voor een habbekrats verkrijgbaar, dus het wordt tijd voor mijn allerlekkerste tomatenpastasausrecept, althans, die van dit moment. Volgende nazomer kan het weer heel anders zijn.

We maken meteen lekker veel en gaan de boel dan wecken. Dat is weer helemaal terug van weggeweest, had u dat al meegekregen? Niks ouderwets, maar juist hipperdepip. Nu ben ik niet zo erg van de hip, maar wel van de handig, want mijn voorraadkast staat nou toch maar mooi vol met zeldzaam heerlijke potjes pastasaus waar geen fabriekspot ook maar in de verste verte aan kan tippen. Kom maar op met die lange wintermaanden!

tomatensaus-fles

Ook zin in huiselijk hamsteren?

Nodig voor ± 4-5 potten:
3 kilo rijpe tomaten
2 (rode) uien
3 knoflooktenen
paar takken verse tijm en rozemarijn
zout & peper uit de molen
scheut olijfolie

Doen:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de tomaten in vieren, de ui en knoflook in stukken. Verdeel over de bakplaat. Hak de verse kruiden grof en strooi erover, plus royaal zout en peper uit de molen. Begiet met een ferme scheut olijfolie. Hussel. Laat in de oven in 30-40 minuten zacht worden met hier en daar een geblakerd randje. Schep tussentijds een keertje om. Laat uit de oven iets afkoelen. Zorg dat er schone potten klaarstaan. Pureer het tomatenspul in de keukenmachine, in de blender of met de staafmixer. Ik gooi het daarna ook altijd nog even door een roerzeef, voor het fluwelige effect. Proef op zout en peper. Vul de potten met saus, draai de deksels erop. Zet ze naast elkaar in een hoge pan, vul met koud water tot ze ruim onder staan. Breng langzaam aan de kook. Laat 45 minuten zachtjes borrelen met deksel op de pan. Mocht het water toch verdampen, scheutje kokend water erbij. Zet het vuur uit en laat zo staan. Vis de potten de volgende dag pas uit de pan en zet in de voorraadkast. Of schep meteen door de pasta.pastawecksaus

Tips:

  1. Ik gebruik gewone glazen (jam)potten omdat ik die handiger vind, maar het kan natuurlijk ook in echte weckpotten, u weet wel, met zo’n rubberen ring ertussen. Zodra je aan de ring kunt trekken en hij muurvast blijkt te zitten, is het goed.
  2. Geef de tomaten vooral de ruimte in de oven. In een krappe schaal op een kluitje gaan ze eerder sudderen in hun eigen vocht dan roosteren, en dat zorgt nu net voor die diepe smaak.
  3. Eén jampot saus vind ik voldoende voor 3-4 personen door de pasta, mits je het niet op de Hollandse (klodder saus op berg pasta) maar de Italiaanse methode doet: saus verwarmen in ruime pan, uitgelekte pasta erdoor mengen, dan op borden.
  4. Smaakversterker? Schepje suiker of scheutje balsamico-azijn erdoor.
  5. Variant: een paar in de oven geroosterde, ontvelde rode paprika’s erdoor.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Mosselen met bleekselderij

Bonensalade met ansjovis, ei en bloemen

Vissoep (à la bouillabaisse)

Vorig bericht: « Festival Smaakexplosies
Volgend bericht: Levenselixer uit de supermarkt »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN