Ter ere van Antipakjesavond – die ene avond op 4 december waarop het hele land collectief eens demonstratief níet uit pakjes eet – en de bijbehorende Antipakjesavond-matinee (deze zondagmiddag) heb ik een kan-niet-mislukken-doe-het-zelf-recept voor het ultieme comfortfood, spaghetti carbonara.
De supermarkt lust er wel pap van en levert carbonarasaus in pakjes, maar ook zakjes, potten, stazakken, blikken en koelversbakjes. Allemaal even onzinnig, want als er iets is wat je met je ogen dicht zelf kunt maken, ook nog eens ruim binnen de tijd die nodig is om pasta te koken, dan is dit het wel. Al trek ik samen met de Italianen de grens bij het toevoegen van champignons en hamblokjes. Ei, spek en kaas, dat zijn de basisingrediënten. En pasta natuurlijk. Maar zo’n mal pakje is dus nergens voor nodig.
Uit een pakje: AH Mix voor pasta carbonara
Inhoud: Plantaardige olie, tarwebloem, 13% kaaspoeder [kaas (melk, zout, zuursel, stremsel), weipoeder], gemodificeerd maïszetmeel, tarwezetmeel, zout, wei-eiwit, natuurlijk aroma, glucosestroop, plantaardig vet, spekblokjes (varkensvlees, zout, specerijextract), weipoeder, champignon, uienpoeder, melkeiwit, volle melkpoeder, peterselie, gistextract, specerijen, kleurstof (caroteen), antiklontermiddel (E551), voedingszuur (citroenzuur).
Zelf toevoegen: macaroni, champignons, uien, hamblokjes, halfvolle melk.
Recept
Zelf maken is zoals gezegd een eitje, al is er wel een Heikel Punt, namelijk het al dan niet toevoegen van een scheutje room. Heiligschennis voor Italianen en overige preciezen, maar voor rekkelijken als ik biedt het nét dat subtiele beetje extra smeuïgheid waardoor dit zo’n verslavend lekker oppeuzelrecept is. Enfin, je kunt het ook weglaten, iedereen moet zelf maar zijn eigen favoriete methode ontdekken. Dit is de mijne:
Nodig voor 4 personen:
400 g spaghetti
200 g pancetta (of ontbijtspek)
50 g parmezaanse kaas
4 eieren
1 knoflookteen
100 ml slagroom
1 eetl olijfolie
zout & versgemalen zwarte peper
Kook de spaghetti in ruim water met zout beetgaar. Snij of knip het spek in stukjes. Bak samen met de gepelde, gekneusde knoflookteen in een pietsje olijfolie in een ruime braadpan. Giet de room erbij (ja daar is ‘ie!). Draai het vuur onder het spek uit indien de pasta nog niet klaar is. In de hete pan pruttelt de room een beetje na en kookt in. Klop intussen de eieren los in een kom met flink wat versgemalen peper. Rasp de kaas. Vis de knoflook uit de pan en gooi weg. Giet de spaghetti af in een vergiet en doe onmiddellijk in de pan met spek. Voeg de eieren en tweederde van de geraspte kaas toe en meng alles rapidissimo door elkaar. Laat van het vuur af met deksel op de pan even een paar tellen staan. Door de hitte van de pan stolt het ei en ontstaat geheel vanzelf een lekker smeuïg geheel. Schep in borden, bestrooi met de rest van de kaas en eventueel nog wat extra peper.
Tips:
- Kan natuurlijk ook met andere pasta. Maar heus, een echt Italiaans merk (Barilla, De Cecco, Delverde) maakt een wereld van verschil.
- Olie in het kookwater is onzin. Het enige wat voorkomt dat spaghetti aan elkaar plakt is een grote pan met veel water.
- Zelfgeraspte kaas van een stukje (parmigiano reggiano of grana padano) heeft veel meer smaak dan kant-en-klaar geraspte parmezaan.