De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 november 2013

Recept voor antipakjesavond: Carbonara

Ter ere van Antipakjesavond – die ene avond op 4 december waarop het hele land collectief eens demonstratief níet uit pakjes eet – en de bijbehorende Antipakjesavond-matinee (deze zondagmiddag) heb ik een kan-niet-mislukken-doe-het-zelf-recept voor het ultieme comfortfood, spaghetti carbonara.

De supermarkt lust er wel pap van en levert carbonarasaus in pakjes, maar ook zakjes, potten, stazakken, blikken en koelversbakjes. Allemaal even onzinnig, want als er iets is wat je met je ogen dicht zelf kunt maken, ook nog eens ruim binnen de tijd die nodig is om pasta te koken, dan is dit het wel. Al trek ik samen met de Italianen de grens bij het toevoegen van champignons en hamblokjes. Ei, spek en kaas, dat zijn de basisingrediënten. En pasta natuurlijk. Maar zo’n mal pakje is dus nergens voor nodig.

Uit een pakje: AH Mix voor pasta carbonara
Inhoud: Plantaardige olie, tarwebloem, 13% kaaspoeder [kaas (melk, zout, zuursel, stremsel), weipoeder], gemodificeerd maïszetmeel, tarwezetmeel, zout, wei-eiwit, natuurlijk aroma, glucosestroop, plantaardig vet, spekblokjes (varkensvlees, zout, specerijextract), weipoeder, champignon, uienpoeder, melkeiwit, volle melkpoeder, peterselie, gistextract, specerijen, kleurstof (caroteen), antiklontermiddel (E551), voedingszuur (citroenzuur).
Zelf toevoegen: macaroni, champignons, uien, hamblokjes, halfvolle melk.

spaghetti carbonara

Recept
Zelf maken is zoals gezegd een eitje, al is er wel een Heikel Punt, namelijk het al dan niet toevoegen van een scheutje room. Heiligschennis voor Italianen en overige preciezen, maar voor rekkelijken als ik biedt het nét dat subtiele beetje extra smeuïgheid waardoor dit zo’n verslavend lekker oppeuzelrecept is. Enfin, je kunt het ook weglaten, iedereen moet zelf maar zijn eigen favoriete methode ontdekken. Dit is de mijne:

Nodig voor 4 personen:
400 g spaghetti
200 g pancetta (of ontbijtspek)
50 g parmezaanse kaas
4 eieren
1 knoflookteen
100 ml slagroom
1 eetl olijfolie
zout & versgemalen zwarte peper

Kook de spaghetti in ruim water met zout beetgaar. Snij of knip het spek in stukjes. Bak samen met de gepelde, gekneusde knoflookteen in een pietsje olijfolie in een ruime braadpan. Giet de room erbij (ja daar is ‘ie!). Draai het vuur onder het spek uit indien de pasta nog niet klaar is. In de hete pan pruttelt de room een beetje na en kookt in. Klop intussen de eieren los in een kom met flink wat versgemalen peper. Rasp de kaas. Vis de knoflook uit de pan en gooi weg. Giet de spaghetti af in een vergiet en doe onmiddellijk in de pan met spek. Voeg de eieren en tweederde van de geraspte kaas toe en meng alles rapidissimo door elkaar. Laat van het vuur af met deksel op de pan even een paar tellen staan. Door de hitte van de pan stolt het ei en ontstaat geheel vanzelf een lekker smeuïg geheel. Schep in borden, bestrooi met de rest van de kaas en eventueel nog wat extra peper.

Tips:

  1. Kan natuurlijk ook met andere pasta. Maar heus, een echt Italiaans merk (Barilla, De Cecco, Delverde) maakt een wereld van verschil.
  2. Olie in het kookwater is onzin. Het enige wat voorkomt dat spaghetti aan elkaar plakt is een grote pan met veel water.
  3. Zelfgeraspte kaas van een stukje (parmigiano reggiano of grana padano) heeft veel meer smaak dan kant-en-klaar geraspte parmezaan.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pakjestest 1: Italiaanse spaghetti carbonara

Antipakjesavond en Antipakjesweek #nopakjes

Bloemkoolcarbonara

Vorig bericht: « Kom je ook naar de Antipakjesavond-matinee?
Volgend bericht: Gratis Trouw + boekje met Karins kerstmenu’s »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN