Het lekkerste aardappelgerecht dat ik ken uit Peru (zie gisteren) zijn de papas rellenas. Feitelijk niet meer dan een soort snack: smeuïge aardappelpuree gevuld met lekker hartig gehakt, en dat alles geboetseerd in de vorm van een aardappel en gefrituurd in olie. Comfort food op z’n Zuid-Amerikaans. Er bestaan allerlei varianten, met een gekookt eitje erin, of olijven, het is maar net wat de kok in huis heeft. Bovendien ideaal om restjes aardappelpuree mee weg te werken. Kijk, en dat kan natuurlijk net zo goed in eigen land.
Nodig voor 12 stuks:
1 kilo aardappels
500 g rundergehakt
1 grote ui
2 knoflooktenen
1 groene peper
1 theel komijnpoeder (djinten)
½ theel (evt. gerookt) paprikapoeder
250 ml runderbouillon
50 g rozijnen
1 ei
(liefst zelfgemalen) paneermeel
plantaardige olie om te bakken
zout en peper uit de molen
Stap 1. Aardappelpuree: Schil de aardappels, snij in even grote stukken en kook gaar in gezouten water.
Stap 2. Giet af, laat even uitdampen, stamp fijn (of nog beter: duw door de pureeknijper) en laat afkoelen.
Stap 3. Breng op smaak met zout en peper en roer tot puree. Nee, geen boter of melk erdoor.
Stap 4. Maak intussen de vleesvulling: snipper de ui, hak de knoflook en groene peper fijn.
Stap 5. Fruit ze samen in een paar minuten glazig en zacht in wat olie in een wijde braadpan.
Stap 6. Voeg komijn en paprikapoeder toe en bak even mee.
Stap 7. Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur goed rul.
Stap 8. Voeg de bouillon en rozijnen toe, breng aan de kook en laat een kwartiertje zonder deksel pruttelen tot vocht zo’n beetje verdwenen is.
Stap 9. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat afkoelen.
Stap 10. Samenstellen: Schep steeds met een ijsbolletjestang een bol aardappelpuree. Neem in de hand en duw met de duim van de andere hand er een zo groot mogelijk gat in. Vul met een lepel vleessaus. Vouw goed dicht en boetseer tot een iets ovalen aardappelvorm.
Stap 11. Laat afgedekt 1-2 uur opstijven in de koelkast.
Stap 12. Wentel ze door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel.
Stap 13. Laat een dikke laag olie (minstens 1 cm) flink heet worden in een hapjespan. Bak de papas met een paar tegelijk voorzichtig omwentelend in een paar minuten goudbruin.
Serveren:
Kan als voorgerecht (eentje) of hoofdgerecht (twee of drie stuks), bijvoorbeeld met een salade erbij.
TIPS:
• Kruimige of vastkokende aardappels blijken niet uit te maken, dus neem welke u heeft.
• Lekkere variant: Stop er ook eens een partje gekookt ei tussen. Of meng wat olijven door het gehakt.
• Bakken kan uiteraard ook in een frituurpan, op 180 °C.
• Invriezen kan prima. Wel laten ontdooien en dan pas bakken.
• Vleesvulling over? Wat tomaten erbij laten sudderen en u hebt een puike pastasaus.
Dit is het 3e recept van van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag reizen we door naar Sri Lanka. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin) en aflevering 2 (USA met blueberry pancakes).